Museumskoncernen ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører, bygherrer samt amatørarkæologer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt ved forskellige former for anlægsarbejder. Dette arbejde finder sin baggrund i Museumslovens kapitel 8.

Du kan som entrepernør, bygherrer, amatørarkæolog eller finder af arkæologiske genstande læse mere om hvordan du skal forholde dig til arkæologien på http://romu.dk/arkaeologi/

Du er også meget velkommen til at rette henvendelse til ROMUs ARKÆOLOGER PÅ:
romu@romu.dk

Særligt om Fortidsminder
ROMU er udpeget af Slots- og kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med de ca. 2.400 fredede fortidsminder, som findes på det centrale og vestlige Sjælland (Frederikssund, Holbæk, Odsherred, Kalundborg, Slagelse, Sorø, Ringsted, Lejre og Roskilde kommuner). I Danmark findes i dag mere end 30.000 fredede fortidsminder, der er beskyttet af en lovgivning, som sikrer anlæggene mod ændringer og ødelæggelse. De fredede fortidsminder er gravhøje fra bronzealder og stenbyggede grave (dysser og jættestuer) fra stenalderen. Men også middelalderlige ruiner og voldsteder, milesten og vildtbanepæle fra 1700-tallet samt skanseanlæg fra englandskrigerne i begyndelse af 1800-tallet er beskyttet af lovgivningen. Formålet med tilsynet er at få det enkelte fortidsmindes tilstand beskrevet samt at dokumentere eventuelle lovovertrædelser. Ønsker man at gøre opmærksom på beskadigede fredede fortidsminder, skal man orientere Slots- og kulturstyrelsen samt kontakte ROMU.

Bliv en Perle …

… til perlestrik. Torsdag d. 8. marts kl. 17-20 inviterer Frederikssund Museum, Færgegården til kursus i perlestrik for voksne. Perlestrik er en gammel teknik, hvor man strikker med perler, der i forvejen er trukket på garnet med en nål. Perlestrikning blev meget populært i begyndelsen af 1800-tallet, hvor teknikken især blev anvendt til strikkede punge og muffedisser, det vi i dag kalder pulsvarmere. Perlestrikning blev brugt til at danne mønstre, initialer eller sentenser, og ofte blev håndarbejderne brugt som små gaver, både til kvinder og mænd. Vi tager udgangspunkt i historiske genstande fra Frederikssund Museums samlinger. På kurset vil tekstilkyndig medarbejder ved Køge Museum, Lone Nielsen, fortælle om perlestrikningens kulturhistorie og give en grundig indføring i teknikken. Medbring selv pinde nr. 2. Garn, perler og andre materialer til en strikkeprøve og et par pulsvarmere udleveres på kurset. Museet serverer kaffe, te og kage.
Tilmelding til museumsinspektør Naomi Pinholt på:
naomip@romu.dk – inden den 1. marts.
Tid, pris, sted:
8. marts, 17.00 – 21.00
120 kr.
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Frederikssund

Pod et æbletræ

Lørdag d. 17. marts kan du lærer, hvordan du poder dit eget æbletræ på grundstamme når Haveselskabet, Nordsjælland inviterer til podekursus. Til kurset udleveres podekviste og 5 grundstammer til hver deltager. Har du specifikke ønsker om æblesorter, meddeles dette senest den 20. februar til kursusarrangøren. Medbring din skarpeste kniv, andet nødvendigt har vi.

Tilmelding:
Senest den 4 marts ved indbetaling af kursusgebyr – 200 kr. (110 kr. for medlemmer af Haveselskabet) på:
Konto: 5036 – 1 301 794.
Skriv navn og ”podekursus” som afsender.

Tid, pris, sted:
17. marts, 13.00 – 15.00
200 kr, medlemmer af Haveselskabet 110 kr
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Kontakt og arrangør:
HAVESELSKABETs Nordsjælland afdeling ved Ernst Vendeløe
T: 47314168.
Mail: ernst_vendelo@dlgmail.dk

MUSEETS VENNER

Færgegårdens Venner er støtteforeningen for Frederikssund Museum. Foreningen arbejder for at skabe et levende kulturmiljø på museet til glæde for egnens beboere. Dette gøres blandt andet gennem afholdelse af en række aktiviteter på museet i årets løb, samt ved praktisk arbejde ved afholdelse af museale arrangementer.

Havelauget:
Udover ovenstående har Færgegårdens Venner også et havelaug, der hjælpe til med at holde museets store haveanlæg. Havearkitekt Mette Rønne står i spidsen for lauget. Du kan kontkate Mette på T 4752 2481 eller E haven@fgven.dk

Praktisk:
Skulle du havde lyst til at støtte dit lokale museum, så meld dig ind i Færgegårdens Venner. Dette gøres ved at at indbetale 100 kroner (et års medlemsskab for en husstand) på reg. nr. 2670 og kontonummer 8974 161 762. Husk at skrive telefonnummer, mailadresse og navn.

BUTIK

Tid til en kop kaffe og en is!
Slut dit besøg på Frederikssund Museum af i museets skønne museumsbutik
I butikken finder du et varieret og spændende udvalg af varer med tilknytning til Roskilde fjord. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknyttet. Billetter til museets udstilling samt til arrangementer købes i museumsbutikken.

Butikken tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. Vi sælger kaffe, te, juice og sodavand samt Hansen’s Is og chokolade. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er ganske gratis at besøge museets butik

Har du spørgsmål til butikken, er du velkommen til at ringe til museumsbutikken på: