Frederikssund Museum er fjordens kulturhistoriske museum. Museet er beliggende i naturskønne omgivelser i Hornsherred lige ved “Kronprins Frederiks Bro”, broforbindelsen mellem Frederikssund og Hornsherred. Frederikssund Museum holder til i den gamle Færgegård, der gennem århundrede fungerede som ventested for rejsende over fjorden.

Historen om Færgegården
Den første færgegård blev bygget i 1559, og placeret lige der hvor Roskilde Fjord er smallest. I hundrede af år herefter sejlede herfra en færge tur/retur mellem Færgegården på Hornsherredside og Nordsjælland på fjordens østlige side. Selve færgefarten er dog betydelig ældre en selv Færgegården. Arkæologiske fund i form af en pælesætning fra 300-tallet, lidt nord for Kronprins Frederiks Bro, tyder måske på færgefart allerede dengang.

Vi skal dog helt frem til 1516 før vi finder et skriftlig vidnesbyrd om færgefart. I vidnesbyrdet beskrives en færge, Sundby Færge, der ejes af Abrahamstrup Gods – det senere Jægerspris Slot. I 1559 fortæller de historiske kilder os, at færgemanden på stedet, der tidligere havde boet i landsbyen Over Dråby, flyttede ind i færgegården lige ved færgestedet.

Som færgemand havde man ansvaret for at fragte passagerer og gods hen over fjorden. Færgemanden betalte en årlig afgift til kongen, der til gengæld garanterede, at ingen andre måtte drive færgefart over fjorden. Færgemanden fik også kongelig tilladelse til at drive kroophold på Færgegården, hvilket gav en pæn ekstra indkomst ved siden af færgefarten

I 1722 blev færgestedet “Bi-Lidt” anlagt og taget i brug på østsiden af fjorden, modsat Færgegården. Nu kunne rejsende der kom fra Nordsjællandssiden også få en bid mad, lidt og drikke og mulighed for at varme sig ved kakkelovnen, mens de ventede på færgen.

Siden 1559 er Færgegården blevet ombygget og udbygget af flere omgange. I 1839 stod den færgegård, som i dag huse Frederikssund Museum, færdig. Bygningerne er tegnet af kongelig bygningsinspektør Frederik Ferdinand Friis.

I 1868 var dagene talte for færgeoverfarten. I midten af 1800-tallet kunne der på markedsdage holde op mod 100 vogne der skulle transporteres over fjorden. Færgen kunne ikke følge med og i 1862 forhandlede Frederikssund Byråd med kongen om at bygge en pontonbro over fjorden. Og en bro blev det. I 1868 åbnedes således pontonbroen “Kronprins Frederiks Bro” opkaldt efter den kommende konge Frederik 8. og slut var det med færgeoverfart og færgegård.

Brolægger på Kronprins Frederiks Bro, ca. 1880

Færgegården overgik til privat ejendom og blev tilbage i slutningen af 1800-tallet til et pensionat. Der var gæsteværelser, skænkeværelse (hvor gæsterne spiste), køkken og bryggers. I 1897 hed forpagteren af Færgegården Ditlev Lorentzen, og han lejede især ud til ”sommerliggere”, familier med børn, som kom til Roskilde Fjord efter lys og luft. En af børnene husker at hr. Lorentzen var en ”ualmindelig rar herre”, og at børnene elskede at gå i skoven bag Færgegården og plukke vilde hindbær.

Frem til begyndelsen af 1980´erne fungerede færgegården som privat bolig for forskellige familier. Da de sidste lejere forlod færgegården, engagerede en række lokalhistoriske foreninger på Hornsherredsiden sig i sagen om at gøre færgegården til museum. Det skete i 1984, hvor dørene blev slået op til “Museet Færgegården”. I 2011 blev “Museet Færgegården” fusioneret med Roskilde Museum  – i dag museumskoncernen ROMU. I 2015 blev museet omdøbt til “Frederikssund Museum”.

Frederikssund Museum – en del af museumsorganisationen ROMU.
Frederikssund Museum er en del af museumskoncernen ROMU, som blev etableret i 2015. Koncernen udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværkemuseet, Sankt Laurentius, Tadre Mølle og Domkirkemuseet

ROMU undersøger, indsamler og formidler kulturarven i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner, og er et af 10 museer, der på landsplan, er blevet udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. ROMU forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.

ROMU arbejder tæt sammen med en lang række aktører herunder bl.a. Roskilde, Frederiksund og Lejre Kommuner, Roskilde Universitet, Roskilde Bibliotek samt en lang række nationale og internationale kulturaktører. ROMU er arbejdsplads for mere end 50 museumsansatte

Læs mere om ROMU og find informationer vedr. museumsorganisationen, bestyrelse, ledige stillinger, ROMUs besøgssteder, forlag, publikationer m.m. her.

Til top
post-37

Bliv en Perle …

BEGIVENHED

… til perlestrik. Torsdag d. 8. marts kl. 17-20 inviterer Frederikssund Museum, Færgegården til kursus i perlestrik for voksne. Perlestrik er en gammel teknik, hvor man strikker med perler, der i forvejen er trukket på garnet med en nål. Perlestrikning blev meget populært i begyndelsen af 1800-tallet, hvor teknikken især blev anvendt til strikkede punge og muffedisser, det vi i dag kalder pulsvarmere. Perlestrikning blev brugt til at danne mønstre, initialer eller sentenser, og ofte blev håndarbejderne brugt som små gaver, både til kvinder og mænd. Vi tager udgangspunkt i historiske genstande fra Frederikssund Museums samlinger. På kurset vil tekstilkyndig medarbejder ved Køge Museum, Lone Nielsen, fortælle om perlestrikningens kulturhistorie og give en grundig indføring i teknikken. Medbring selv pinde nr. 2. Garn, perler og andre materialer til en strikkeprøve og et par pulsvarmere udleveres på kurset. Museet serverer kaffe, te og kage.
Tilmelding til museumsinspektør Naomi Pinholt på:
naomip@romu.dk – inden den 1. marts.
Tid, pris, sted:
8. marts, 17.00 – 21.00
120 kr.
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Frederikssund

post-1307

Pod et æbletræ

BEGIVENHED

Lørdag d. 17. marts kan du lærer, hvordan du poder dit eget æbletræ på grundstamme når Haveselskabet, Nordsjælland inviterer til podekursus. Til kurset udleveres podekviste og 5 grundstammer til hver deltager. Har du specifikke ønsker om æblesorter, meddeles dette senest den 20. februar til kursusarrangøren. Medbring din skarpeste kniv, andet nødvendigt har vi.

Tilmelding:
Senest den 4 marts ved indbetaling af kursusgebyr – 200 kr. (110 kr. for medlemmer af Haveselskabet) på:
Konto: 5036 – 1 301 794.
Skriv navn og ”podekursus” som afsender.

Tid, pris, sted:
17. marts, 13.00 – 15.00
200 kr, medlemmer af Haveselskabet 110 kr
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Kontakt og arrangør:
HAVESELSKABETs Nordsjælland afdeling ved Ernst Vendeløe
T: 47314168.
Mail: ernst_vendelo@dlgmail.dk

post-373

MUSEETS VENNER

BEGIVENHED

Færgegårdens Venner er støtteforeningen for Frederikssund Museum. Foreningen arbejder for at skabe et levende kulturmiljø på museet til glæde for egnens beboere. Dette gøres blandt andet gennem afholdelse af en række aktiviteter på museet i årets løb, samt ved praktisk arbejde ved afholdelse af museale arrangementer.

Havelauget:
Udover ovenstående har Færgegårdens Venner også et havelaug, der hjælpe til med at holde museets store haveanlæg. Havearkitekt Mette Rønne står i spidsen for lauget. Du kan kontkate Mette på T 4752 2481 eller E haven@fgven.dk

Praktisk:
Skulle du havde lyst til at støtte dit lokale museum, så meld dig ind i Færgegårdens Venner. Dette gøres ved at at indbetale 100 kroner (et års medlemsskab for en husstand) på reg. nr. 2670 og kontonummer 8974 161 762. Husk at skrive telefonnummer, mailadresse og navn.

post-1304

BUTIK

BEGIVENHED

Tid til en kop kaffe og en is!
Slut dit besøg på Frederikssund Museum af i museets skønne museumsbutik
I butikken finder du et varieret og spændende udvalg af varer med tilknytning til Roskilde fjord. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknyttet. Billetter til museets udstilling samt til arrangementer købes i museumsbutikken.

Butikken tilbyder også muligheden for at stille tørsten og den søde tand. Vi sælger kaffe, te, juice og sodavand samt Hansen’s Is og chokolade. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er ganske gratis at besøge museets butik

Har du spørgsmål til butikken, er du velkommen til at ringe til museumsbutikken på:
T 4631 8150

Lukket – grundet udstillingsombygning