Foredrag ved dragtforsker Inge Christiansen

I 1736 blev konfirmationen indført ved lov i Danmark, og ret hurtigt blev det skik at markere konfirmationen med særligt tøj, sådan som vi også kender det i dag. Inge Christiansen er dragtforsker og museumsinspektør ved Museums Sydøstdanmark, og har forsket i dragttraditioner knyttet til livets højtider. I sit foredrag vil Inge Christiansen blandt andet fortælle om de forskellige traditioner, der igennem tiden har markeret overgangen fra barn til voksen og om, hvordan konfirmationstøjet har tilpasset sig skiftende tiders mode og forbrugsmønstre. Hvornår skiftede konfirmationskjolen for eksempel farve fra sort til hvid? Og hvordan så den ud i 1700-tallet? Får indblik i historien og traditionerne – og gå måske en tur ad Memory Lane, når vi fordyber os i tøj og tilbehør til den store dag!

Tid, pris, sted
29. marts, kl. 19.00 – 20.30
Pris: 50 kr. Billetter købes på Frederikssund Museum eller på billetto.dk
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris.

Til top
post-37

KLÆDT PÅ SOM VOKSEN

BEGIVENHED

Foredrag ved dragtforsker Inge Christiansen

I 1736 blev konfirmationen indført ved lov i Danmark, og ret hurtigt blev det skik at markere konfirmationen med særligt tøj, sådan som vi også kender det i dag. Inge Christiansen er dragtforsker og museumsinspektør ved Museums Sydøstdanmark, og har forsket i dragttraditioner knyttet til livets højtider. I sit foredrag vil Inge Christiansen blandt andet fortælle om de forskellige traditioner, der igennem tiden har markeret overgangen fra barn til voksen og om, hvordan konfirmationstøjet har tilpasset sig skiftende tiders mode og forbrugsmønstre. Hvornår skiftede konfirmationskjolen for eksempel farve fra sort til hvid? Og hvordan så den ud i 1700-tallet? Får indblik i historien og traditionerne – og gå måske en tur ad Memory Lane, når vi fordyber os i tøj og tilbehør til den store dag!

Tid, pris, sted
29. marts, kl. 19.00 – 20.30
Pris: 50 kr. Billetter købes på Frederikssund Museum eller på billetto.dk
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris.

post-1307

OLDTIDSVÆRKSTED

BEGIVENHED

Tag et kig ind i oldtiden. I forbindelse med åbningen af Frederikssund Museums nye udstilling “Menneske og Fjord”, inviterer vi børn og deres familier med på en tur tilbage til oldtiden. Besøg vores “Oldtidsværksted” hver weekend i marts og bliv klogeren på oldtidens spændende verden. Vi står klar med sjove og kreative udfordringer for alle nysgerrige børn. Se praktisk info herunder

Tid, sted og pris
4. – 5. marts, begge dage kl. 11-16
11. marts kl. 14.30-15.30
18. marts, kl. 14.30 – 15.30
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Gratis

post-1304

OMVISNING

BEGIVENHED

Hele tre søndage i marts måned kan du møde fagpersonerne bag Frederikssund Museums nye udstilling Menneske og fjord og blive indført i historien om, hvordan Roskilde Fjord i tusinder af år har udgjort livsgrundlaget for de mennesker, der har været bosat langs dens bredder. Oplev det hidtil ældste fund fra fjorden og hør om dengang man spiste østers til middag. Mød en rigtig viking, og find ud af hvad oldtidens svar på nutidens Rolex-ur var. Vi fortæller også om, hvordan Roskilde Fjord i efterkrigstiden ændrede rolle fra spisekammer til rekreativt område – og hvilken afgørende betydning det fik for landskabet omkring fjorden. Førte omvisning er søndag d. 12. marts kl.13 og kl. 14.

Tid, sted og pris
12., 19. og 26. marts kl. 13 og kl. 14
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Pris: Gratis når entréen er betalt.

post-373

AMATØRAKÆOLOG FINDER DANEFÆ

BEGIVENHED

Da Rickey Kruse Pedersen med sin metaldetektor afsøgte arealerne rundt om en af Hornsherreds mange gravhøje fra bronzealderen var der bid fra vikingetiden! Først dukkede et fragment formet som en lille maske op – et stykke fra en såkaldt ringnål. Derefter resterne af to skålspænder. Det ene spænde var særlig godt bevaret, og ved det lå oven i købet rester af den dragt, som det har udsmykket. Det er ellers en sjælden ting at finde tekstiler, og Rickey gjorde det helt rigtige, da han straks kontaktede ROMU, så vores konservator kunne tage sig af det skrøbelige uldstof. Genstandene er danefæ og bliver snarest sendt til Nationalmuseet.

På fundstedet formoder ROMUs arkæologer, at der har ligget en gravplads i perioden fra 700-1000. Det er ikke ualmindeligt, at vikingerne ”genbrugte” områderne ved gamle gravhøje som hvilested for deres døde.

Lukket – grundet udstillingsombygning