D. 4. og 5. marts er der stor åbningsweekend, når Frederikssund Museum genåbner med den helt nye udstilling Menneske og Fjord.

Jubii, vi kunne ikke være mere spændte! D. 4. og 5. marts genåbner vi Frederikssund Museum med den nye udstilling Menneske og Fjord, hvor der sættes spot på forholdet mellem fjord og menneske, og vi har glædet os meget til at vise dig, hvad vi har fundet på.

Menneske og Fjord belyser det historiske samspil mellem mennesket på den ene side og fjorden som livsgivende element på den anden. Gennem et helt nyt interaktivt udstillingsdesign kan besøgende opleve, hvordan Roskilde Fjord har formet og påvirket menneskets liv omkring fjorden, og ligeledes, hvordan menneskets brug af fjorden som ressource har ændret sig fra oldtiden og helt frem til nyere tid.

D. 3. marts er der officiel åbning, mens der er fri adgang for alle i weekenden d. 4.-5. marts.

Til top
post-37

NY UDSTILLING ÅBNER

BEGIVENHED

D. 4. og 5. marts er der stor åbningsweekend, når Frederikssund Museum genåbner med den helt nye udstilling Menneske og Fjord.

Jubii, vi kunne ikke være mere spændte! D. 4. og 5. marts genåbner vi Frederikssund Museum med den nye udstilling Menneske og Fjord, hvor der sættes spot på forholdet mellem fjord og menneske, og vi har glædet os meget til at vise dig, hvad vi har fundet på.

Menneske og Fjord belyser det historiske samspil mellem mennesket på den ene side og fjorden som livsgivende element på den anden. Gennem et helt nyt interaktivt udstillingsdesign kan besøgende opleve, hvordan Roskilde Fjord har formet og påvirket menneskets liv omkring fjorden, og ligeledes, hvordan menneskets brug af fjorden som ressource har ændret sig fra oldtiden og helt frem til nyere tid.

D. 3. marts er der officiel åbning, mens der er fri adgang for alle i weekenden d. 4.-5. marts.

post-1307

OLDTIDSVÆRKSTED

BEGIVENHED

Alle lørdage i marts og den første søndag i åbningsweekenden, vil der være åbent oldtidsværksted med kreative udfordringer for nysgerrige børn.

Tid, sted og pris
4., 5., 11. og 18. marts, kl. 14.30 – 15.30
Pris: Gratis

post-1304

OMVISNING

BEGIVENHED

Hele tre søndage i marts måned kan du møde fagpersonerne bag Frederikssund Museums nye udstilling Menneske og fjord og blive indført i historien om, hvordan Roskilde Fjord i tusinder af år har udgjort livsgrundlaget for de mennesker, der har været bosat langs dens bredder. Oplev det hidtil ældste fund fra fjorden og hør om dengang man spiste østers til middag. Mød en rigtig viking, og find ud af hvad oldtidens svar på nutidens Rolex-ur var. Vi fortæller også om, hvordan Roskilde Fjord i efterkrigstiden ændrede rolle fra spisekammer til rekreativt område – og hvilken afgørende betydning det fik for landskabet omkring fjorden. Førte omvisning er søndag d. 12. marts kl.13 og kl. 14.

Tid, sted og pris
12., 18. og 26. marts kl. 13 og kl. 14
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 3, Jægerspris
Pris: Gratis.

post-373

TOP10 FUND

BEGIVENHED

Arkæologiske fund fra Frederikssund med på Slots- og Kulturstyrelsens arkæologiske “Top-10” for 2016.

Syd for Frederikssund har arkæologer fra ROMU udgravet et enormt palisadeanlæg, der stammer fra den mellemste del af bondestenalderen (2800-2600 f.Kr.). Anlægget er en oval konstruktion af fire kraftige palisadehegn placeret uden på hinanden. De mere end 1500 tilhuggede stolper, der har udgjort de fire palisader, har indhegnet et område på omkring 20-30.000 m2 – eller 3-5 fodboldbaner. Den sydligste del af konstruktionen strækker sig uden for det undersøgte område, så det er endnu usikkert præcist hvor stort arealet er.

Udgravningerne har fundet sted som forberedelser til det forestående anlægsarbejde i forbindelse med en ny bro over Roskilde Fjord, der skal forbinde Frederikssund og Hornsherred.

Fundet af anlægget har betydet, at arkæologer for første gang har kunnet udfærdige en nærmest fuldstændig konstruktionsmæssig dokumentation af et palisadeanlæg af denne type på Sjælland. De fire palisaderækker tolkes som værende opført over en relativ kort periode, således at de formodentlig alle har stået samtidig.

Præcis hvad det store palisadeanlæg har været brugt til, er dog stadig uopklaret. Denne type anlæg bliver ofte tolket som samlingspladser, der er blevet anvendt til udførelse af rituelle eller ceremonielle aktiviteter. Man har dog ikke fundet genstande efter sådanne aktiviteter ved anlægget syd for Frederikssund. Et stort antal åbninger i palisadehegnene antyder, at adgang til det indhegnede område har spillet en rolle i brugen af pladsen. Anlæggets form og konstruktion giver ingen indikation af en anvendelse som forsvarsværk i stenalderen.

Se nyhedsudsendelse fra TV2 LORRY her og læs mere om de 10 fineste arkæologiske fund i Danmarks i 2016 på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside 

Lukket – grundet udstillingsombygning