I forlængelse af filmatiseringen af Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per” byder Frederikssunds Museum på en Pontoppidanvandring.

Turguide er Karsten Munkvad, som tager udgangspunkt i Henrik Pontoppidans liv i Østby, og de indtryk han fik fra sine mange samtaler med egnens befolkning i 1884-1886. Han blev især inspireret til at skrive noveller om livet på landet.

I 1881 blev Henrik Pontoppidan gift med Mette Marie, som stammede fra Åskildegården i Østby – og i 1884 flyttede de ind på gården.

Ruten starter ved Gadekæret, hvor Karsten Munkvad fortæller om landbyen, hvor Pontoppidan boede og skrev. Ruten får forbi Per Smeds hus – alias karakteren Zacharias fra Pontoppidans novelle ”Nådsens brød” fra 1887. Herefter går turen forbi Åskildegården og ud til Hammer (Østby havn). Vi går over til Skovgærdet, som er det gamle fiskerleje fra 1895, passerer fiskerhusene og Hellesø. Til sidst slutter turen ved Gadekæret.

Tid, pris og sted:
Lørdag den 9.marts 2019 kl. 10:00 – ca. 14:00
Mødested, start og slut: Gadekæret i Østby, Kærkrogen 8, 4050 Skibby
Billetpris: 50 kr. + eksp. gebyr.
Billet skal købes via billetto.dk (Husk at medbringe billet på dagen)
Max 30 personer. Der kan ikke købes billet v. ankomst.

Praktiske oplysninger:
Ruten er ca. 4 km.
Medbring madpakke og drikke, så holder vi en pause ved Skovgærdet.
Husk: påklædning, der passer til vejret.

MORD PÅ MUSEET!

Vi befinder os i sidste halvdel af 1940’erne. En af de mest dramatiske perioder i nyere historie er netop overstået, nemlig den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig. I besættelsesårenes kaos er der blevet begået et mord i Frederikssund, som ikke er opklaret. Nu er politiet tilbage, og de har brug for hjælp til at finde morderen. DIN hjælp.

Ved indgangen får du udleveret politirapporten, og når du har sat dig godt ind i, hvad der sket, er det tid til at gennemsøge museet for spor efter morderen. Måske du møder nogen på din vej, der har set noget? En ting er sikkert: Du bliver klogere på den tid, mordet er blevet begået i – og måske finder du også morderen?

11. – 15. februar. Alle dage kl. 11.00 – 14.00
50 kr. for voksne. 0 – 17 år gratis
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

I Henrik Pontoppidans fodspor

Tid, pris og sted:
Lørdag den 9.marts 2019 kl. 10:00 – ca. 14:00
Mødested, start og slut: Gadekæret i Østby, Kærkrogen 8, 4050 Skibby
Billetpris: 50 kr. + eksp. gebyr.
Billet skal købes via billetto.dk (Husk at medbringe billet på dagen)
Max 30 personer. Der kan ikke købes billet v. ankomst.

Praktiske oplysninger:
Ruten er ca. 4 km.
Medbring madpakke og drikke, så holder vi en pause ved Skovgærdet.
Husk: påklædning, der passer til vejret.

MORD PÅ MUSEET!

11. – 15. februar. Alle dage kl. 11.00 – 14.00
50 kr. for voksne. 0 – 17 år gratis
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Arkæologien er din! Udgravning af Tollerup Hovedgård

Nu kan du få den samlede fortælling fra ROMUs arkæologer om deres viden om landsbyen, som blev genfundet efter at være ‘forsvundet’ og næsten glemt i århundreder. Frederikssund Museum, Færgegården inviterer 24. januar til foredrag om udgravningen af vikinge- og middelalderlandsbyen Tollerup, som lå, hvor byggeriet af idrætsbyen nu er i fuld gang.

I efteråret 2017 trak Tollerup i udkanten af Frederikssund overskrifter både i Danmark og udlandet. ROMUs arkæologer kunne dengang fortælle, at man havde ‘genfundet’ landsbyen, som blev nedlagt i 1600-tallet og derefter næsten glemt.

Arkæologerne havde fundet betydelige bygningsrester fra det, der tolkes som Tollerup hovedgård. Hele to stensatte kældre på henholdsvis 20 og 50 m2 blev udgravet, og det er den største af disse, der ser ud til at have været en del af hovedgården fra middelalderen og den tidlige renæssance.

Bevis i stormandsgård fra vikingetid

Nyheden af den genfundne landsby blev senere i udgravningsarbejdet afløst af nye spændende opdagelser.

Tollerup er nævnt skriftligt allerede i 1085 i et kongeligt gavebrev, så fagfolk formodede på forhånd, at lokaliteten fandtes allerede i vikingetiden. Med anden etape af udgravningen kunne ROMUs arkæologer nu bevise, at den formodning var rigtig.

Ca. 100 meter syd for kældrene afslørede en række spændende fund nemlig, at bebyggelsen omkring Tollerup kan føres helt tilbage til den sene del af vikingetiden i perioden omkring 1000-tallet. På en fremtrædende placering i landskabet fremkom et 35 m langt trelleborglignende hus – en stormandsgård – og i tilknytning hertil to store, rektangulære grubehuse med indgang.

At Tollerup gennem århundrederne har haft en særlig betydning bakkes op af elementer som en enorm, gennemgående grøft, indikationer på mølledrift samt fund af blandt andet tagtegl, rudeglas og kakler.

Det er ROMUs arkæologer Astrid Wolff-Jensen og Alexander Beyer E. Banck, der fortæller om landsbyen, som lå, hvor frederikssunderne om kort tid kan boltre sig i klorvand eller mødes til en gang mix double.

Kom og hør om Tollerup gennem 500 år og få indblik i fundene, der i 2017 kom på årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark.

Arkæologien er din – I hele 2019 sætter vi ekstra fut under arkæologien i ROMU. Kom tæt på mennesker, der var her før dig, når vi året igennem inviterer til en række arrangementer i Lejre, Frederikssund og Roskilde. Med byvandringer, sjove og anderledes familieaktiviteter, nørdeforedrag, åbne udgravninger, udstillinger og meget mere, puster vi sammen med dig liv i de sårbare spor vores forfædre har efterladt.

24. januar kl. 19 – 21
​Pris: kr. 50,- Prisen inkluderer adgang til museet. Billetter kan købes ved indgangen eller på billetto.dk.
​Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris