Sammen passer vi på fortiden!

Museumskoncernen ROMU har det arkæologiske ansvar for Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner. Det betyder, at vi indenfor ansvarsområdets grænser samarbejder med planmyndigheder, entreprenører, bygherrer samt amatørarkæologer om at sikre de arkæologiske interesser, som kan blive berørt ved forskellige former for anlægsarbejder. Dette arbejde finder sin baggrund i Museumslovens kapitel 8.

Du kan som entrepernør, bygherrer, amatørarkæolog eller finder af arkæologiske genstande læse mere om hvordan du skal forholde dig til arkæologien på http://romu.dk/arkaeologi/

Du er også meget velkommen til at rette henvendelse til ROMUs ARKÆOLOGER PÅ:
T 4631 6500
romu@romu.dk

Særligt om Fortidsminder
ROMU er udpeget af Slots- og kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med de ca. 2.400 fredede fortidsminder, som findes på det centrale og vestlige Sjælland (Frederikssund, Holbæk, Odsherred, Kalundborg, Slagelse, Sorø, Ringsted, Lejre og Roskilde kommuner). I Danmark findes i dag mere end 30.000 fredede fortidsminder, der er beskyttet af en lovgivning, som sikrer anlæggene mod ændringer og ødelæggelse. De fredede fortidsminder er gravhøje fra bronzealder og stenbyggede grave (dysser og jættestuer) fra stenalderen. Men også middelalderlige ruiner og voldsteder, milesten og vildtbanepæle fra 1700-tallet samt skanseanlæg fra englandskrigerne i begyndelse af 1800-tallet er beskyttet af lovgivningen. Formålet med tilsynet er at få det enkelte fortidsmindes tilstand beskrevet samt at dokumentere eventuelle lovovertrædelser. Ønsker man at gøre opmærksom på beskadigede fredede fortidsminder, skal man orientere Slots- og kulturstyrelsen samt kontakte ROMU.

Til top
post-37

Juletræssalg

BEGIVENHED

I december måned kan du på Frederikssund Museums gårdsplads købe de flotteste, grønneste juletræer.
Det er traditionen tro Spejderne fra Grevinde Danner Gruppen, der igen i år sælger juletræer samt lune æbleskiver og varme drikke.
Tid og sted:
2. og 3. december kl. 10.00 – 16.00
9. og 10. december kl. 10.00 – 16.00
18., 19., 20. og 21. december kl. 12.00 – 18.00
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

post-1307

Med risengrød begynder vi!

BEGIVENHED

6. december kl. 19.00-20.30 kan du høre et spændende foredrag om traditioner og fornyelse i det danske julekøkken, krydret med smagsprøver fra før og nu. I juleklassikeren “Peters Jul” besøger børnene bedstemor, og Peter fortæller om alle de spænende ting, der skal ske juleaften. Ikke mindst fortæller han om al den dejlige mad, som hører julefesten til: Risengrød, gåsesteg, knas og julegodter. Det er den go’e gamle jul – eller er det? Hvad nu hvis julemenuen i stedet stod på dampende varm klipfisk med sød, opbagt safransovs til – sådan som den gjorde hos bønder i Nordsjælland for 200 år siden?

Med udgangspunkt i den folkekære fortælling om Peters Jul, fortæller museumsinspektør ved ROMU, Naomi Pinholt, om traditioner og fornyelse i det danske julekøkken, krydret med smagsprøver fra før og nu.

Tid, pris, sted:
6. december kl. 19-20.30
45 kr.
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Frederikssund

post-373

MUSEETS VENNER

BEGIVENHED

Færgegårdens Venner er støtteforeningen for Frederikssund Museum. Foreningen arbejder for at skabe et levende kulturmiljø på museet til glæde for egnens beboere. Dette gøres blandt andet gennem afholdelse af en række aktiviteter på museet i årets løb, samt ved praktisk arbejde ved afholdelse af museale arrangementer.

Havelauget:
Udover ovenstående har Færgegårdens Venner også et havelaug, der hjælpe til med at holde museets store haveanlæg. Havearkitekt Mette Rønne står i spidsen for lauget. Du kan kontkate Mette på T 4752 2481 eller E haven@fgven.dk

Praktisk:
Skulle du havde lyst til at støtte dit lokale museum, så meld dig ind i Færgegårdens Venner. Dette gøres ved at at indbetale 100 kroner (et års medlemsskab for en husstand) på reg. nr. 2670 og kontonummer 8974 161 762. Husk at skrive telefonnummer, mailadresse og navn.

post-1304

CAFÉ OG BUTIK

BEGIVENHED

Ta` tid til en kop kaffe og en is!
Slut dit besøg på Frederikssund Museum af i museets skønne museumsbutik med tilhørende caféudskænkning.
I butikken finder du et varieret og spændende udvalg af varer med tilknytning til Roskilde fjord. Mange af varerne kommer med en lille historie tilknyttet. Billetter til museets udstilling samt til arrangementer købes i museumsbutikken.

I museets caféudskænkning tilbyder vi dig muligheden for at stille tørsten og den søde tand. Vi sælger kaffe, te, juice og sodavand samt Hansen’s Is og chokolade. I sommerhalvåret kan du nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler.

Det er ganske gratis at besøge museets butik og caféudskænkning

Har du spørgsmål til butikken, er du velkommen til at ringe til museumsbutikken på:
T 4631 8150

 

Lukket – grundet udstillingsombygning