februar, 2023

man13feb(feb 13)11:00ons15(feb 15)13:00FASTELAVNSLØJER PÅ FÆRGEGÅRDENLækre boller, gakkede lege og onde katte!11:00 - 13:00 (15)

Tag med på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og vær med til at lege, dyste og smage dig gennem fastelavnens mange skægge traditioner!

Engang var der en virkelig god grund til, at man fejrede fastelavn. Inden reformationen markerede fastelavnen overgangen til den 40 dage lange faste op mod påske. Til fastelavn festede man, morede sig og spiste alt den mad, der snart blev forbudt. De lystige fastelavnstraditioner holdt ved, også selvom fasten blev afskaffet, og den dag i dag spiser vi stadig fastelavnsboller og pynter fastelavnsris.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan hele familien fejre fastelavn som man gjorde i 1800-tallets Danmark og lære historierne bag nogle af fastelavnens pudsige traditioner. Vi går i et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven og oplever fortidens ritualer, lege og smage på egen krop. Vi slutter af med at slå katten af tønden – og finder naturligvis både en kattedronning og konge.

Vi opfordrer alle til at komme i sit mest festlige fastelavnskostume!

Anbefalet aldersgruppe: 6-12 år.

Reservér billetter

13.,14. og 15. februar 2023
Turene begynder kl 11:00 og 13:00. Turen varer 1-1,5 time.
GRATIS for børn 0-17 år, 50 kr. for voksne (+ billetgebyr). Billetter skal købes på forhånd på billetto.
Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

13 (Mandag) 11:00 - 15 (Onsdag) 13:00

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023