marts, 2023

tor23mar19:0021:00Mennesket og havet - foredrag om havets tilstand19:00 - 21:00

Selvom Danmark er et lille land, så har vi en imponerende kyststrækning på over 8.500 km. Der er ikke noget sted længere end ca. 50 km til den nærmeste kyst. Langt de fleste danskere lever i dag tæt på og oplever de kystnære områders fantastiske og varierede natur. Ligesom vi har gjort i tusindvis af år.

Gennem historien har samspillet mellem vandet og landet, fjorden og menneskene, strømmene langs kysterne og samfundene ved kysterne udgjort det grundtema, som næsten alt andet har formet sig efter. Havet og fjordens vand har dannet menneskers liv og skabt vigtige muligheder for forbindelser til omverdenen, transport, handel, ressourcer og ikke mindst rekreative aktiviteter.

Havet udgør en væsentlig del af vores identitet.

Men havet har det ikke godt. Det kan måske undre, når man kigger på den flotte horisont og den blanke pæne overflade. Men dykker man ned under havoverfladen, vil man hurtigt opdage de store udfordringer der findes her, som presser havet og dets mange planter og dyr. En del af de levende væsner er allerede mere eller mindre forsvundet og mange flere vil forsvinde de kommende år, hvis ikke der handles nu. Men hvad kan der gøres for at rette op på det?

Kom med under overfladen, og tættere på svaret, når Færgegården og marinbiolog Mads Christoffersen inviterer til foredrag om havets tilstand og alt det, vi kan gøre, så også de kommende generationer kan have et fantastisk hav at leve ved, spise fra, svømme i og drømme om.

Torsdag d. 23. marts kl. 19-21.
85 kr. (+ billetgebyr). Billetter kan købes på Billetto.
Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris
Dørene åbner kl 18:45.

TILMELDING NØDVENDIG

Find din billet her

(Torsdag) 19:00 - 21:00

Færgegården

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023