Fortidsminderne ligger spredt ud over det danske landskab, og der er virkelig mulighed for en stor naturoplevelse, når man går på jagt med sit kamera. Her er nogle gode råd til, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Når man bevæger sig afsted på jagt efter fortidsminder, så anbefaler Per Seerup, afdelingsformand i Danmarks Naturfredningsforening i Frederikssund, at man forholder sig aktivt til naturen. Det skaber et stærkere forhold til naturen og en større oplevelse, mener han.

“Hvis du er derude med åbne og aktive øjne, så får du mere ud af naturen end bare den umiddelbare oplevelse af, at der er blå himmel og grøn skov. Det skaber en meget større forståelse for, hvorfor der ser ud, som der ser ud,” forklarer han.

Cille Krause er museumsinspektør og arkæolog ved Roskilde Museum, og hun anbefaler, at man forbereder sig, inden man tager afsted. Fortidsminderne kan nogle gange være svære at finde.

“Jeg bruger selv en app, der hedder ‘Appen for Beskyttet Natur’. Her kan man blandt andet finde fortidsminderne på et kort, man kan læse om dem og nogle gange se billeder af dem. De kan altså være svære at finde, så lidt forberedelse hjemmefra hjælper,” siger hun.

Per Seerup og Cille Krause giver her nogle råd til, hvordan man tager på jagt efter fortidsminder, så man både passer på naturen og fortidsminderne og får en god oplevelse ud af det.

• Først og fremmest skal man altid tænke på, at der også er andre, der færdes i naturen. Man skal forholde sig respektfuldt til naturen, skiltning og andre mennesker – og så skal man tage skrald med sig.
  • Cille Krause peger på, at rigtig mange fortidsminder ligger på privat grund. Undersøg det på forhånd og spørg ejeren af jorden om lov til at gå ind på grunden, hvis det så er tilfældet.
  • Når du finder et fortidsminde, så behandl det med respekt og varsomhed. Du må godt gå på dysser og gravhøje, siger Cille Krause, men vær opmærksom på, om de kan holde til det.
  • Det er altid godt have et kort ved hånden, så man ved lidt om, hvor man færdes, siger Per Seerup. Så kan man danne sig et billede af det sted, man er og hvad der er i nærheden. Skulle man fare vild, er kortet naturligvis også til stor hjælp.
  • Vælg tur og indhold efter deltagernes interesser og evner, siger Per Seerup. Tag højde for, om der er børn eller gangbesværede med. På den måde sørger man for, at alle kan være med og få en god oplevelse ud af det.
  • Per Seerup anbefaler, at man går op på en bakketop, hvis det er muligt. Det danner et overblik over det landskab, man færdes i. Man får en fornemmelse for de ting, der har formet landskabet gennem tiderne.
  • Også når fotokonkurrencen er færdig, mener Per Seerup, at det er et godt råd, at man tager billeder, når man er afsted. Billeder er flotte forevigelser af en oplevelse, men de er også med til at forlænge oplevelsen, så den kan fortsætte derhjemme eller måske flere år senere.

Du kan finde flere konkrete retningslinjer i denne guide, hvor du blandt andet kan læse om færdsel i private og offentlige skove.

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

d.30-11-2021