Fortidsminderne ligger spredt ud over det danske landskab, og der er virkelig mulighed for en stor naturoplevelse, når man går på jagt med sit kamera. Her er nogle gode råd til, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Når man bevæger sig afsted på jagt efter fortidsminder, så anbefaler Per Seerup, afdelingsformand i Danmarks Naturfredningsforening i Frederikssund, at man forholder sig aktivt til naturen. Det skaber et stærkere forhold til naturen og en større oplevelse, mener han.

“Hvis du er derude med åbne og aktive øjne, så får du mere ud af naturen end bare den umiddelbare oplevelse af, at der er blå himmel og grøn skov. Det skaber en meget større forståelse for, hvorfor der ser ud, som der ser ud,” forklarer han.

Cille Krause er museumsinspektør og arkæolog ved Roskilde Museum, og hun anbefaler, at man forbereder sig, inden man tager afsted. Fortidsminderne kan nogle gange være svære at finde.

“Jeg bruger selv en app, der hedder ‘Appen for Beskyttet Natur’. Her kan man blandt andet finde fortidsminderne på et kort, man kan læse om dem og nogle gange se billeder af dem. De kan altså være svære at finde, så lidt forberedelse hjemmefra hjælper,” siger hun.

Per Seerup og Cille Krause giver her nogle råd til, hvordan man tager på jagt efter fortidsminder, så man både passer på naturen og fortidsminderne og får en god oplevelse ud af det.

• Først og fremmest skal man altid tænke på, at der også er andre, der færdes i naturen. Man skal forholde sig respektfuldt til naturen, skiltning og andre mennesker – og så skal man tage skrald med sig.
  • Cille Krause peger på, at rigtig mange fortidsminder ligger på privat grund. Undersøg det på forhånd og spørg ejeren af jorden om lov til at gå ind på grunden, hvis det så er tilfældet.
  • Når du finder et fortidsminde, så behandl det med respekt og varsomhed. Du må godt gå på dysser og gravhøje, siger Cille Krause, men vær opmærksom på, om de kan holde til det.
  • Det er altid godt have et kort ved hånden, så man ved lidt om, hvor man færdes, siger Per Seerup. Så kan man danne sig et billede af det sted, man er og hvad der er i nærheden. Skulle man fare vild, er kortet naturligvis også til stor hjælp.
  • Vælg tur og indhold efter deltagernes interesser og evner, siger Per Seerup. Tag højde for, om der er børn eller gangbesværede med. På den måde sørger man for, at alle kan være med og få en god oplevelse ud af det.
  • Per Seerup anbefaler, at man går op på en bakketop, hvis det er muligt. Det danner et overblik over det landskab, man færdes i. Man får en fornemmelse for de ting, der har formet landskabet gennem tiderne.
  • Også når fotokonkurrencen er færdig, mener Per Seerup, at det er et godt råd, at man tager billeder, når man er afsted. Billeder er flotte forevigelser af en oplevelse, men de er også med til at forlænge oplevelsen, så den kan fortsætte derhjemme eller måske flere år senere.

Du kan finde flere konkrete retningslinjer i denne guide, hvor du blandt andet kan læse om færdsel i private og offentlige skove.

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023