NYHEDER OG ARTIKLER
Her kan du læse interessante artikler, nyheder og meget andet. Vi har gjort det let for dig og delt artiklerne op - så kan du lynhurtigt finde det, der interesserer dig mest. God læsning!ARKÆOLOGI
Broen over Græse Å giver os et hint om fortidens Frederikssund – men kun et hint
Græse Å løber ind i Frederikssund Kommune fra den udtørrede sø, Lange Sø. En gammel stenbro henover åen fortæller historier fra fortiden, og arkæologerne arbejder på at få mere viden om stedet
Husker du skeletterne på Tørslev Hage? Mød de to stenaldermænd, som knoglerne tilhørte
Det skabte en del opmærksomhed, da ROMUs arkæologer i foråret 2020 overtog en sag fra Nordsjællands Politi. Menneskeknoglerne, der var dukket op på en sommerhusgrund, viste sig heldigvis at være af noget ældre dato end først frygtet. Arkæolog Jens Winther Johannsen fortæller her, hvad han og de andre arkæologer nu ved om ’sagen’.
Jens skal afdække de tidligste magtstrukturer i Danmark
I et nyt phd-projekt vil arkæolog Jens Winther Johannsen fra ROMU udfordre den hidtidige opfattelse af, at det er var brugen af bronze, som banede vej for det lagdelte samfund i oldtidens Danmark.
ARTIKELSERIEN “BAG OM TRADITIONERNE”
Torturer en kat og hiv hovedet af en hane
Bag om traditionerne med Færgegården: Denne gang om Fastelavn.
Kyndelmisse: Flæsk modvirker rygsmerter
Bag om traditionerne med Færgegården: Bliv klogere på Kyndelmisse
Seks trin til en god påske – følg din forfaders påskeplan
Læs her alt, hvad du behøver vide for at få en vellykket påske – hvis du altså spørger dine forfædre fra 1800-tallet.
ARTIKELSERIEN “MØD DYRENE I FJORDEN”
Mød dyrene i fjorden – fortællinger om småfiskene
Spåfisken, gråmanden og ålekællingen. Det lyder som noget fra et sælsomt eventyr, men det er det ikke. Det er nogle af de småfisk og den fiskeyngel, man kan møde på det lave vand i fjorden, og som fortidens fiskerbønder gav øgenavne alt efter deres brug og forhold til dem. I dag kender vi dem som tangnålen, sandkutlingen og ålekvabben.
Mød dyrene i fjorden – fortællinger om muslingerne
De har lagt navn til et populært porcelæn. De kan efter sigende forudsige storm og endda helbrede pest. Og så blev de solgt som gødning i 1800-tallet og brugt som tilskudsfoder til æglæggende høns i 1900-tallet. Fjordens muslinger er alsidige, mystiske og mere spændende, end man lige skulle tro.
Mød dyrene i fjorden – fortællinger om strandkrabben
Asken af små krabber kan med fordel drysses på bylder i anus… Det mente man i hvert fald i 1500-tallet. I 1800-tallet gav man levende krabber som legetøj til børnene, eller trådte dem ihjel på skibsdækket, fordi de havde ødelagt fiskerruserne. Krabben er et af fjordens mest fascinerende dyr. Den kan fx gro et nyt ben, hvis den mister det, trække vejret gennem vandet i sit eget skjold og tisse ud af kanaler ved øjnene.
FÆRGEGÅRDENS JULEKALENDER
24. december – Helligtrekonger
I 1700-tallet varede julen og julefreden i 12 dage, som gik fra 25. december til helligtrekongersaften 5. januar. I den periode var det forbudt at arbejde. Man skulle holde julefred.
23. december – Adventskrans og Julekalender
Vi har flere forskellige måder at tælle ned til juleaften på. Adventskransen markerer ventetiden til Herrens komme, mens kalenderlyset, papjulekalenderen og TV julekalenderen giver en lille god oplevelse hver dag i den svære ventetid.
22. december – Tro og overtro
Juletiden kunne førhen være en farlig tid. Onde kræfter vaktes til live i juledagene, og man kunne tage en masse varsler om fremtiden.
ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN
Sammen hver for sig med Færgegården i julemånederne
Julen 2020 på Frederikssund Museum, Færgegården bliver mere digital end tidligere år. Men coronakrisen skal naturligvis ikke forhindre julehyggen, så museet inviterer til både juleforedrag, digital julekalender og julequiz. Og til spejdernes salg af juletræer, der heldigvis er lige så fysiske, som det plejer at være.
Jens skal afdække de tidligste magtstrukturer i Danmark
I et nyt phd-projekt vil arkæolog Jens Winther Johannsen fra ROMU udfordre den hidtidige opfattelse af, at det er var brugen af bronze, som banede vej for det lagdelte samfund i oldtidens Danmark.
Få kulturarven hjem i stuen: live streamet foredrag om mystiske gravpladser
Frederikssund Museum, Færgegården live streamer foredraget ‘Forbindelser over fjorden – Mystiske gravpladser’, så du kan få historien hjem i stuen under pandemien. Kom tæt på mennesker, der levede ved fjorden for næsten to årtusinder siden. Det er d. 19. november kl. 19.
Fandt du noget du kunne lide?
Hvis du tilmelder dig Frederikssund Museum, Færgegårdens nyhedsbrev, får du tilsendt artiklerne direkte til din indbakke.
Interesserer du dig også for vikinger, sagn og myter?
Så tilmeld dig Lejre Museums nyhedsbrev herunder
Vil du følge med i alle ROMUs besøgssteder?
Så tilmeld dig ROMUs nyhedsbrev og hold dig opdateret om arrangementer, klubtilbud, spændende nyheder og fortællinger fra historiens verden. Du kan melde dig til her.