04.02.2021
Sejlede verden rundt som skibsdreng:
Nu arbejder Hans-Ole med veteranskibet Sommerflid i Frederikssund
Af Niels Hein

I mere end 10 år har Hans-Ole brugt sine mange erfaringer i skibslauget, som vedligeholder ‘Sommerflid’ fra 1915 og sørger for dets vinteropbevaring og søsætning. Foto: Daniel Tarkan Narcak Rasmussen
69-årige Hans-Ole er frivillig i ROMU, hvor han arbejder i Skibslauget Sommerflid i Frederikssund. Her trækker han på sin erfaring fra en karriere, der har foregået både til lands, til vands og i luften.
Hans-Ole Bergstrøm er en vaskeægte alt-mulig-mand. I dag arbejder han som it-specialist, falck-redder, hypnoterapeut og frivilig og bestyrelsesmedlem i Skibslauget Sommerflid. Men han har endnu flere jobtitler bag sig:
“Da jeg som dreng blev spurgt, hvad jeg ville være, når jeg blev stor, fremsagde jeg altid en remse. Jeg ville være brandmand om mandagen, postbud om tirsdagen, professor om onsdagen, osv osv. Og det kan man næsten sige, at jeg har opnået,” siger 69-årige Hans-Ole Bergstrøm.
Hans-Ole tog hul på karrieredrømmene straks efter realeksamen:
“Som 16-årig udmønstrede jeg som skibsdreng på et ØK-skib, for jeg skulle ud og se verden. Her kiggede jeg rundt på skibets besætning. Det bedste job havde telegrafisten, fandt jeg hurtigt ud af. Ingen holdt øje med hvad han lavede, og han var den eneste der kunne forlade skibet, når vi var i havn,” siger Hans-Ole.
Efter 6 år som omsejlende turist, påbegyndte Hans-Ole en uddannelse, og inden længe havde han fået job som telegraf- og flyvepladsleder i en nationalpark i nordøstgrønland. Men inden længe, på et kort visit hjemme i Danmark, mødte han en sød pige:
“Jeg blev gift, og jeg slog mig ned herhjemme. Jeg fik job i lufthavnen i Kastrup, men begyndte at kede mig ret hurtigt. Så jeg tog endnu et halvt år i flyveledelsen, denne gang i tårnet i Vagar på Færøerne,” siger Hans-Ole.
Men både familien og karrieredrømme kaldte Hans-Ole tilbage til Danmark. Her læste han videre til ingeniør, og fik derefter arbejde som rådgivende ingeniør med opgaver i Vejdirektoratet, og med kortere ophold i Saudi Arabien og Polen.
“Jeg faldt i snak med de frivillige i skibslauget, og tænkte, at det ville jeg også være med til”

Skibslauget Sommerflid er med til at sikre, at den gamle fisketradition på fjorden ikke bliver glemt. Foto: Skibslauget Sommerflid
Siden flyttede Hans-Ole fra Brøndbyøster til Frederikssund og begyndte endelig at slå rødder. I Frederikssund kunne han nyde roen og nærheden til vandet, og det var nede på havnen, at Hans-Ole lagde han mærke til noget aktivitet omkring en fin, gammel fiskerbåd:
“Det var båden Sommerflid. Jeg faldt i snak med de frivillige i skibslauget, og tænkte, at det ville jeg også være med til,” siger Hans-Ole.
Nu, i mere end 10 år, har Hans-Ole benyttet sig af sine mange evner og erfaringer i Skibslauget Sommerflid, hvor han værdsætter sammenholdet og hyggen med de andre frivillige.
“Hans-Ole og de andre medlemmer af Sommerflid holder en vigtig del af vores lokale kulturhistorie i live. Når de plejer og sejler med båden Sommerflid, bliver den gamle fiskertradition på Roskilde Fjord ikke glemt. Både Hans-Ole og resten lauget er nogle utrolig venlige og glade mennesker, og det er med stor arbejdsomhed, at de tager vare på museets sejlende kulturarv,” siger museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen.
Lauget sejler ikke blot dejlige ture på fjorden, men står også for den arbejdskrævende vedligeholdelse af båden, samt dens søsætning i foråret og vinteropbevaring i efteråret.
“Derudover mødes vi til nytårskur og andre sociale arrangementer. Og jeg vil til enhver tid opfordre andre at blive en del af skibslauget,” siger Hans-Ole.
Portræt af en frivillig:
- Hans-Ole Bergstrøm
- Født den 6. november 1951
- Bor i Frederikssund
- Har i mere end ti år arbejdet som frivillig i Skibslauget Sommerflid.
Vil du også være en del af fællesskabet?
Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk
FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER FRA FÆRGEGÅRDEN
Enestående pynteknap med Tyr og Fenrisulven som motiv kan opleves på Færgegården
Et opsigtsvækkende fund får midlertidigt plads i Frederikssund Museum, Færgegårdens udstilling, når museet igen åbner for publikum. For første gang udstilles en særlig pynteknap, som er fundet på Hornsherred, og som kaster nyt lys på myten om Tyr og Fenrisulven. Man skal dog ikke vente for længe, hvis man vil opleve den lokalt – pynteknappen skal senere overgå til Nationalmuseets danefæ-vurdering.
Påskeægget er symbol på livskraft og frugtbarhed
Påsken falder forskelligt fra år til år men altid i marts eller april, som også er forårstid – og det er ikke tilfældigt. Påsken har sine rødder godt plantet i den før kristne vårfejring. Efter en lang hård vinter, bliver dagene endelig lysere og længere. Have, marker og skov begynder at give nye lysegrønne spirer, grønt bliver igen en del af kosten, køerne begynder igen at give mælk og hønsene æg. Den levende periode afløser den døde. Det har været intet mindre end en magisk tid.
Naturen gækker os, så vi gækker hinanden
”Skynd dig afsted til kræmmeren knægt, vi mangler en rugbrødsforlænger.” ”Det brænder, det brænder! Åh nej kirken brænder! Skynd dig at løbe derover.” Sådan kunne en aprilsnar lyde i 1700-tallet, når folk forsøgte at gøre hinanden til nar. Det at narre hinanden på udvalgte dage er noget, man har gjort i hele Europa og på flere forskellige tidspunkter af året. Skikken har især været knyttet til vigtige skift i naturens cyklus, hvor naturen selv driver gæk med mennesket.
Forevigede fortidsminder myldrer ind på Færgegården
På Frederikssund Museum, Færgegården er man klar til at slå dørene op for gæster. Indenfor venter en udstilling med lokales egne billeder af områdets fortidsminder. Og faktisk er samlingen vokset, mens museet har været lukket, så der er gode grunde til at slå vejen forbi.
Vidste du det? Lollikhuse var et af jægerstenalderfolkets yndlingssteder
Lige nord for Selsø Sø, på en mark der i dag ligger flere kilometer fra Roskilde Fjord, lå engang jægerstenalderbopladsen, som i dag betegnes Lollikhuse. Mange fund fra bopladsen tyder på, at stedet har været en populær jagt- og fiskeplads. Fordi kulturlagene på pladsen er meget tykke, har man under udgravningerne fundet store mængder af flintaffald og redskaber samt sjældne spor af hyttetomter.
Frivillig med mekanik i blodet: Hans-Jørgen undersøger historiske tårnure for museerne
Hans-Jørgen Mølstrand er født med mekanik i blodet og har altid været fascineret af historie. Som frivillig i ROMU får han mulighed til at dyrke begge dele, når han undersøger og dokumenterer historiske tårnure.