Bruger sin fritid på at grave fortiden frem: ‘Jeg fortsætter så længe mine ben kan holde’

Af: Niels Hein

08.07.2021

Museets frivillige har senest hjulpet til under udgravningen af den forsvundne landsby Tollerup, hvor Frederikssunds nye svømmehal ligger. Foto: ROMU/Niels Hein.

Hans Herman Olander Jensen er med i den lille gruppe af frivillige, som har hjulpet ROMU’s arkæologer i Frederikssund med udgravninger, lige fra stenalderbopladser til renæssance-kældre.

“Jeg har altid arbejdet med min hænder, og det har altid været en vigtig del af mig. Jeg var for eksempel heller ikke interesseret i arkæologi, før jeg stod med det i hænderne,” siger Hans Herman Olander Jensen, der har tilbragt det meste af sit arbejdsliv på Jægerspris Maskinfabrik.

“Da jeg gik på pension, savnede jeg noget at tage mig til. En dame på mit gymnastikhold spurgte så en dag, om jeg ikke havde lyst til at komme forbi museet og hjælpe med at rengøre nogle arkæologiske fund. Og det gjorde jeg så,” forklarer Hans Herman, som nu har været med i Arkæologigruppen, der er knyttet til Frederikssund Museum, Færgegården i godt 10 år.

“Jeg elsker, at jeg både kan arbejde med mine hænder i det fri, og samtidig blive klogere på historien omkring mig,” siger Hans Herman.

Hans Herman og de andre frivillige i Arkæologigruppen har hjulpet til på utallige opgaver, fra afdækning af stenalderbopladser til udgravninger af renæssancekældre. Senest har de deltaget under udgravningen af den forsvundne landsby Tollerup, i området, hvor Frederikssunds nye svømmehal ligger:

“Da arkæologerne fik skrabet det øverste lag jord af og lavet deres første undersøgelser, kunne vi begynde vores arbejde. Vi fik udleveret kort med områder, der skulle undersøges nærmere, og alt hvad vi gravede ud, blev lagt i poser eller i æsker, med område- og anlægsnummer påskrevet. Senere sørgede vi for, at alt vi gravede op, blev gjort rent,” siger Hans Herman.

“Arkæologigruppen er et fantastisk supplement til vores egne arkæologer. Ofte har vi ikke særlig meget tid til at udgrave et område og må begrænse vores indsats. Men takket være gruppen kan vi nå at afdække endnu mere,” siger arkæolog og museumsinspektør Palle Østergaard Sørensen.

Arkæologigruppen består af fem frivillige, og ifølge Hans Hermann er der plads til flere:

“Vi kan godt bruge nogle flere og især nogle unge mennesker, for vi fem bliver jo ikke yngre. Men jeg fortsætter da, så længe mine ben kan holde,” griner Hans Herman, som fylder 80 år til august.

De fem medlemmer af Arkæologigruppen:

• Hans Herman Jensen
  • Børge Rask Larsen
  • Antoon Kuijpers
  • Bent Thyge Johansen.
  • Elisabeth Drewes.

Vil du også være en del af fællesskabet?

Arkæologigruppen er særligt knyttet til Frederikssund Museum, Færgegården, som er en del af museumsorganisationen ROMU.

Ud over Arkæologigruppen, som bidrager til ROMUs arkæologiske arbejde i Frederikssund kommune, er der en række andre grupper af frivillige knyttet til ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde.

Har du lyst til at være med? Så meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN