Bruger sin fritid på at grave fortiden frem: ‘Jeg fortsætter så længe mine ben kan holde’

Af: Niels Hein

08.07.2021

Museets frivillige har senest hjulpet til under udgravningen af den forsvundne landsby Tollerup, hvor Frederikssunds nye svømmehal ligger. Foto: ROMU/Niels Hein.

Hans Herman Olander Jensen er med i den lille gruppe af frivillige, som har hjulpet ROMU’s arkæologer i Frederikssund med udgravninger, lige fra stenalderbopladser til renæssance-kældre.

“Jeg har altid arbejdet med min hænder, og det har altid været en vigtig del af mig. Jeg var for eksempel heller ikke interesseret i arkæologi, før jeg stod med det i hænderne,” siger Hans Herman Olander Jensen, der har tilbragt det meste af sit arbejdsliv på Jægerspris Maskinfabrik.

“Da jeg gik på pension, savnede jeg noget at tage mig til. En dame på mit gymnastikhold spurgte så en dag, om jeg ikke havde lyst til at komme forbi museet og hjælpe med at rengøre nogle arkæologiske fund. Og det gjorde jeg så,” forklarer Hans Herman, som nu har været med i Arkæologigruppen, der er knyttet til Frederikssund Museum, Færgegården i godt 10 år.

“Jeg elsker, at jeg både kan arbejde med mine hænder i det fri, og samtidig blive klogere på historien omkring mig,” siger Hans Herman.

Hans Herman og de andre frivillige i Arkæologigruppen har hjulpet til på utallige opgaver, fra afdækning af stenalderbopladser til udgravninger af renæssancekældre. Senest har de deltaget under udgravningen af den forsvundne landsby Tollerup, i området, hvor Frederikssunds nye svømmehal ligger:

“Da arkæologerne fik skrabet det øverste lag jord af og lavet deres første undersøgelser, kunne vi begynde vores arbejde. Vi fik udleveret kort med områder, der skulle undersøges nærmere, og alt hvad vi gravede ud, blev lagt i poser eller i æsker, med område- og anlægsnummer påskrevet. Senere sørgede vi for, at alt vi gravede op, blev gjort rent,” siger Hans Herman.

“Arkæologigruppen er et fantastisk supplement til vores egne arkæologer. Ofte har vi ikke særlig meget tid til at udgrave et område og må begrænse vores indsats. Men takket være gruppen kan vi nå at afdække endnu mere,” siger arkæolog og museumsinspektør Palle Østergaard Sørensen.

Arkæologigruppen består af fem frivillige, og ifølge Hans Hermann er der plads til flere:

“Vi kan godt bruge nogle flere og især nogle unge mennesker, for vi fem bliver jo ikke yngre. Men jeg fortsætter da, så længe mine ben kan holde,” griner Hans Herman, som fylder 80 år til august.

De fem medlemmer af Arkæologigruppen:

• Hans Herman Jensen
  • Børge Rask Larsen
  • Antoon Kuijpers
  • Bent Thyge Johansen.
  • Elisabeth Drewes.

Vil du også være en del af fællesskabet?

Arkæologigruppen er særligt knyttet til Frederikssund Museum, Færgegården, som er en del af museumsorganisationen ROMU.

Ud over Arkæologigruppen, som bidrager til ROMUs arkæologiske arbejde i Frederikssund kommune, er der en række andre grupper af frivillige knyttet til ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde.

Har du lyst til at være med? Så meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder. Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

Nordskoven på spidsen af Hornsherred har tiltrukket talrige kunstnere gennem tiden. En af dem var maleren Ove Køser, som fik stor betydning for egnen, og hvis billeder hænger i mange hjem. Igen og igen, året rundt, tog han ud i Nordskovens natur for at indfange det særlige lys og stedets enestående karakter. Ofte var hans datter Hanne med. Her fortæller hun sin personlige beretning om Nordskoven og om sin fars fascination af den helt særlige plet i fjordlandskabet

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023