Velkommen i Færgegårdens sommerunivers: Mød dyrene i fjorden

OBS: Programmet for denne begivenhed er blevet rettet en smule.

16.06.2022

Rør, prøv, lugt, se og smag jer igennem fjordens maritime historie i sommerferien med Frederikssund Museum, Færgegården

Lige siden jægerstenalderen har nærheden til fjorden og dens dyreliv formet den måde, mennesker har levet, tænkt, talt, troet og spist på. På Frederikssund Museum kan du denne sommer udforske historien og dyrelivet gennem en række sanselige aktiviteter, hvor vi skal i kontakt med fjorden og dens liv.

En (undervands)verden af oplevelser

Du kan lave dit eget fiskegarn som i 1800-tallet, og I kan lave jeres helt egen vandkikkert.. Du kan også gå på opdagelse i de mange akvarier, hvor fjordens smådyr kribler og krabler frem fra alle afkroge. Der er rejer, søpunge, krabber, rurer, sandkutlinger, tangnåle, hundestejler, brødkrummesvamp og mange flere. Vi fortæller sjove og forunderlige historier om alle dyrene – vidste du f.eks. at krabben tisser ud gennem øjnene, og at man i 1500-tallet mente, at krabbens skjold kunne kurere bylder i numsen?

Vi skal fejre den danske sommer

Museumsinspektør på Færgegården Lina Jandoria Jørgensen glæder sig til at fejre den danske sommer på Færgegården:

”Der er så mange spændende dyr og historier, som gemmer sig lige derude i fjorden, og dem glæder vi os til at udforske sammen med de besøgende familier. Dyrene i fjorden rummer flere tusind års historie – både maritim historie, men også en spændende og omfattende hverdagshistorie. For eksempel er fjordrejen en helt almindelig reje, men fjordens fiskere opfandt navnet i 1800-tallet for at sælge større mængder til københavnerne. Vi vil dykke ned i alle de små sjove historier – og så skal vi selvfølgelig også smage på historien og fortælle om, hvordan man stadig i dag kan nyde godt af alle fjordens ressourcer på middagsbordet.”

Efter aktiviteterne kan du selv hoppe i fjorden med net og spand – og her kan du fange de mange spændende smådyr. Museets formidler fortæller i strandkanten og sørger for, at I får jeres rejefangst med tilbage på museet, hvor I kan tilberede dem på gammeldags manér over bål, og på den måde hylde den danske sommer.

PROGRAM

Bød dit eget fiskegarn                                                   hele dagen kl. 11-15

Lav din egen vandkikkert                                              hele dagen kl. 11-15

Hør forunderlige historier om fjordens smådyr      hver hele og halve time
Fisk selv i fjorden                                                             kl. 12-14
Tilbered og smag din rejefangst                                  kl. 12.30-15

HUSK!

  • Madpakke, som kan nydes i museumshaven.
  • Badetøj eller vaders (museet har et begrænset antal vaders til rådighed)
  • Medbring gerne eget fiskenet (museet har et begrænset antal net til rådighed)

Tid, pris og sted:

Tirsdage og onsdage i uge 27, 28, 29 og 30 kl. 11.00-15.00

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

TILMELDING NØDVENDIG.

ROMU er en statsanerkendt, selvejende museumsorganisation, som har det kulturhistoriske museale ansvar i Roskilde, Lejre, Frederikssund og Egedal kommuner. ROMU driver 10 besøgssteder. Der er knap 100 ansatte i museumsorganisation fordelt på omkring 55 årsværk. Læs mere på www.romu.dk.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

Nordskoven på spidsen af Hornsherred har tiltrukket talrige kunstnere gennem tiden. En af dem var maleren Ove Køser, som fik stor betydning for egnen, og hvis billeder hænger i mange hjem. Igen og igen, året rundt, tog han ud i Nordskovens natur for at indfange det særlige lys og stedets enestående karakter. Ofte var hans datter Hanne med. Her fortæller hun sin personlige beretning om Nordskoven og om sin fars fascination af den helt særlige plet i fjordlandskabet

læs mere
Til top
X
post-5566

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

BEGIVENHED

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

 

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

 

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

 

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

 

 

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning