Påsken rundt på 60 minutter med Færgegården

29.03.2022

Vær med til påskelege som i gamle dage. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ROMU.

Påsken på Færgegården bliver en tjep tour de force for hele familien gennem kulturhistorien og dens påske-strabadser. Alle kan være med

Før i tiden var påsken meget mere end fridage og påskefrokoster med familien. Det var en travl tid, hvor man skulle gøre forårsklart, beskytte sig mod hekse og sygdomme og huske på Jesu lidelser. Og så var det en tid, hvor der skulle samles, farves og leges med æg.

Frederikssund Museum, Færgegården byder velkommen til en tour de force gennem påskens kulturhistorie. Årets familieaktivitet er et besøg i fortidens syv påskedage, hvor både store og små kan prøve kræfter med de mange udfordringer og opgaver.

Hver af fortidens påskedage rummer en leg eller en udfordring, der skal løses. Men det skal gå stærkt, for deltagerne har hele tiden en heks, en sygdom eller andet skidt i nakken. Når Beskyt-dig-mod-heksene-dag er klaret, er det for eksempel straks videre til Spis-dig-rask-resten-af-året-dag. Her skal deltagerne lave ni-kålssuppe. Den grønne forårssuppe skal indeholde ni slags grønt og spises inden påskeweekenden. Så er det bare om at gå på jagt efter de grønne ingredienser i haven.

”Fortidens påskedage rummer en masse sjove udfordringer, konkurrencer og smagsoplevelser. En tur rundt på besøg i påskedagene er derfor både sjov, underholdende og lærerig for hele familien. Vi vil få en dag sammen på museet, hvor den kropslige og sanselige oplevelse af fortiden, vil være i højsædet,” fortæller museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen.

Hver hele time står en påske-ekspert klar til at sende nye hold gennem fortidens påske-strabadser.

Turen rundt i påsken tager ca. 1 time, og bagefter kan alle lege og konkurrere med deres påskeæg lige så længe, lyst varer. Hvem bliver familiens store ægge-vinder?

Man kan naturligvis også få sig et helt almindeligt museumsbesøg på den gamle Færgegård. Museet har åbent samtlige dage i påskeugen (den 9. – 18. april inkl.).

Tid, pris, sted

11., 12. & 13. april 2022
Turene begynder kl. 11, 12 & 13
GRATIS for børn 0-17 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)
Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

Nordskoven på spidsen af Hornsherred har tiltrukket talrige kunstnere gennem tiden. En af dem var maleren Ove Køser, som fik stor betydning for egnen, og hvis billeder hænger i mange hjem. Igen og igen, året rundt, tog han ud i Nordskovens natur for at indfange det særlige lys og stedets enestående karakter. Ofte var hans datter Hanne med. Her fortæller hun sin personlige beretning om Nordskoven og om sin fars fascination af den helt særlige plet i fjordlandskabet

Kom til gammeldags jul på Færgegården og mærk juletraditionernes historie

23.11.2022

Kom til gammeldags jul på Færgegården og mærk juletraditionernes historie

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ ROMU

Til Jul på Færgegården kan du opleve julen, som den har føltes, duftet og smagt før i tiden. Lørdag den 10. og søndag den 11. december inviterer Færgegården nemlig til et par hyggelige juledage i idylliske omgivelser.

Af: Stine Blegvad

Julen er traditionsrig. Den er fyldt med ritualer og særlige skikke, som gentages år efter år. Sådan har man altid gjort. Eller har man…?

Mange af julens traditioner er faktisk ikke så gamle, som man skulle tro. De er et sammensurium af skikke fra mange forskellige tider og ligeså mange forskellige steder, og de er altid under forandring.

Til Jul på Færgegården kan du give dig i kast med kreative udfoldelser og samtidig få noget at vide om traditionerne bag:

Julen er en ganske særlig højtid, fyldt med nye, gamle og mærkværdige traditioner. Vores gæster kan få en skæg og anderledes juleoplevelse, når vi sammen skal gå på opdagelse i, hvordan julen har føltes, duftet og smagt før i tiden, og måske blive klogere på, hvor nogle af traditionerne kommer fra,” fortæller Maja Kvamm, projektleder på Færgegården.

Til Jul på Færgegården kan du for eksempel lave et kalenderlys, som man gjorde for næsten 100 år siden. Det kræver snilde og tålmodighed, men resultatet bliver både smukt og personligt. Du kan også lave gardinringsnisser, rosinmænd eller tage på jagt efter gårdbonissen. Og så kan du selvfølgelig smage på historien om julen og være med til at lave smagsprøver på ægte gammeldags æbleskiver i en gryde over bålstedet – med rigtige æbler i!

Sidst men ikke mindst kan du mærke adrenalinsuset i maven, når det begge dage går løs med juletræsplyndring! Når startskuddet lyder kl. 11.30, er der blot 15 sekunder til at ribbe et smukt pyntet juletræ for al dets velsmagende pynt. For først skal træet vises – og siden skal det så sandelig også spises!

Igen i år vil De blå spejdere, Grevinde Danner Gruppen fra Jægerspris have deres hyggelige juletræssalg på gårdspladsen, og de vil stå for salg af æbleskiver og varme drikke.

Alle dage 11-15:

– Lav dit eget kalenderlys
– Lav historisk julepynt
– Smag på julens historie
– Jagten på gårdbonissen
– Juletræssalg
– Salg af gløgg og æbleskiver

Plyndring af juletræ: begge dage kl. 11.30

Søndag den 11. december klokken 13.00-13.30 spiller Frederikssund Musikskole julen ind.

Lørdag d. 10. og søndag d. 11. december kl. 11.00-15.00

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billet bestilling nødvendig. Købes/bestilles via billetto.dk

Gå på opdagelse i ROMUs øvrige juleaktiviteter her.

d.3-12-2022