Fra torsdag d. 25. september, 2020 til december 2021

I museets åbningstid kl. 11.00 – 15.00 tirs-søn

Almindelig entré

Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

OM UDSTILLINGEN

Frederikssund Museum, Færgegårdens nye særudstilling ”På sporet af fortiden – vis os dit fortidsminde” er en fotoudstilling skabt af borgerne i Frederikssund Kommune.

Inden sommerferien 2020 udskrev museet og Dansk Naturfredningsforening i fællesskab en fotokonkurrence.
Alle var inviteret til at indsende et foto af et fortidsminde i Frederikssund Kommune.

Du kan stadig sende os dit bidrag, men du deltager ikke længere i en konkurrence.

Sporene fra fortiden er nemlig alle vegne omkring os, men vi lægger sjældent mærke til dem.
De smukke gravhøje knejser på kornmarken og industriaffaldet sumper hen i vandkanten. Alle vidner de om et levet liv, et samfund i udvikling, om politik, om kultur og om menneskets indgriben i natur og landskab.

Med deltagernes blik og bidrag gennem de forskellige fotos, sætter særudstillingen fokus på fortidsminderne i den lokale baghave. Fokus med kameralinsen og fokus med opmærksomheden.

SE VINDERNE

Bjarke Nielsen

Industrielle rester fra den gamle jernbanebro over fjorden ved Frederikssund.

”Selvom dette fortidsminde er betydeligt yngre end hvad, der normalt forbindes med et fortidsminde, så ligger det alligevel henlagt og glemt. Det er en skam, for det er et interessant stykke lokalhistorie, der vidner om et forgangent ønske om at skabe bedre forbindelse mellem lokalområder.”

Vinder
af de voksnes hovedpræmie:
Et Nikon coolpix p1000 kamera

Dommerne siger:
Dette er det flotteste billede af dem alle, og begrundelsen er virkelig god. Fortidsmindet er henlagt og glemt, men gemmer på en spændende historie – og endda af nyere dato. Fototeknisk er det et godt foto med flotte farver. Opstillingen er spændende og der er blik for perspektiv. Fotoet viser moderne byggeaffald; Noget man egentlig tit støder på, men normalt ikke lægger mærke til eller giver værdi som et fortidsminde.

Bille Wandall (9 år)

En hornmine fra 1. verdenskrig på Sydkajen i Frederikssund.

Fordi det både er sejt og skræmmende på samme tid.”

Vinder af børnenes hovedpræmie:
vandtæt Olympus tg-6 kamera

Dommerne siger:
Det er flot billede, som vækker vores nysgerrighed. Vi kender ikke fortidsmindet men får lyst til at finde ud af mere. Billes begrundelse for at have deltaget i konkurrencen med netop det her billeder er rigtig god. Det er en klog og sigende betragtning – at det er sejt og skræmmende på samme tid.

Thit Wandall (12 år)

En af de sidste store villaer i Frederikssund.

”Huset ligner et spøgelseshus, men det ligner også et hus, der har været flot i gamle dage. Måske har der boet en meget rig familie i det store hus engang”

Vinder af:
2 biografbilletter med tilbehør

Dommerne siger:
Billedet sætter tankerne og fantasien i gang – ligesom det har gjort for Thit. Huset er desuden interessant, da det muligvis er et af de sidste af sin slags tilbage i byen. Nu står det tomt – er det også på vej til at forsvinde?

Jonas Britt (9 år)

Grevinde Danners gravsted i Jægerspris slotspark

”Hun er virkelig sej.”

Jonas mor: ”Jonas så forestillingen ”Ligeværd” om Grevinde Danner og den gjorde stort indtryk på ham. De fik udleveret et retfærdighedslys, som de skulle bruge undervejs i forestillingen, og som skuespillerne brugte som udgangspunkt for dialog med publikum. Jonas har stadig lyset stående på sit skrivebord.”

Vinder af:
2 biografbilletter med tilbehør

Dommerne siger:
Billedet er godt taget. Kompositionen er god. Og er vi vilde med Jonas begrundelse.

Silas Rune Granados (13 år)

Langdyssen på Onsved Mark.

”Da jeg var lille boede min mormor på en gård lige ved siden af, men jeg havde aldrig set dyssen før nu.”

Vinder af:
2 biografbilletter med tilbehør

Dommerne siger:
Silas foto og begrundelse illustrerer rigtig godt, at fortidsminder bliver mere eller mindre usynlige i hverdagen. Man kan trampe rundt i nærområdet hele sin barndom uden rigtig at se dem. Men nu har Silas sat fokus på sit barndoms fortidsminde.

Kim Jensen

Stendysse ved Orebjerglund

”Stenene står som monumenter i landskabet og i nærhed til vandet. Solen illustrerer tiden – aftensolen især fortiden.”

Vinder af:
Økologisk champagne

Dommerne siger:
Dette er et flot billede, som er godt fanget lige når solnedgangen står ved dyssen. Der er lagt tid og engagement i dette billede.

Birgitte Ankerstjerne

En møllesten i skoven ved Dalby Huse.

”Møllestenen ligger smukt i skoven som et sandt fortidsminde, men henleder også tankerne på forfald.”

Vinder
af:
Økologisk champagne

Dommerne siger:
Dette billede er interessant, fordi det henleder tankerne på forfald. Det er bevist afleveret i sort/hvide farver for at understrege dette samtidig med, at det har noget nostalgisk og romantisk over sig. Her har Birgitte fanget noget, der er på vej væk. Der er en bittersød vemodighed over billedet.

Magnus Friis

Grevinde Danners gravsted i Jægerspris slotspark.

”Solen stod skarpt ned over højen på en sen eftermiddag og skabte flotte skygger og silhuetter. Det var en nostalgisk tur. Jeg plejede at tage til Jægerspris slotspark med min farfar, og han ville fortælle om alle de fortidsminder, som parken og skoven rummer.”

Vinder af:
Økologisk champagne

Dommerne siger:
Billedkompositionen er god, og det er taget i modlys, hvilket ikke er nemt. Samtidig giver det nogle smukke skyggeeffekter til fotoet og til fortidsmindet. Skygger fra fortiden?

HER SES ET UDVALG AF DE INDSENDTE BILLEDER

Fotoudstillingen rummer 25 meget forskellige fotos med spændende eksempler på alle de fortællinger, der ligger gemt ude i landskabet.

Bidragsyderne har valgt at sætte fokus på både klassiske fortidsminder så som gravhøje, mindesten og helleristninger, men også på industrisamfundets efterladenskaber, på udtjent og glemt infrastruktur, på forladte bygninger og på spor efter verdenskrige – for bare at nævne nogle få.
Fotografierne viser tilsammen den alsidighed og den rigdom, som fortiden byder på derude, og som nutiden har sine rødder i. Fotografierne viser optimisme og sørgmodighed. De viser stædig standhaftighed og hurtigt forfald.

 

Nogle fortidsminder har været en del af vores verden i århundreder, og andre, har kun kort været en del af vores historie og er allerede ved at forsvinde igen. Nogle af fotografierne vækker nysgerrighed og fantasi. Nogle rejser vigtige spørgsmål om samfundsudviklingen, og nogen fremhæver fortidsminder, der står i landskabet til skræk og advarsel.

Historien tilhører os alle, og de fortællinger, museet skal rumme, skal derfor også afspejle dét, der optager lokalsamfundet. Fotoudstillingen er derfor ikke skabt af museet, men af deltagerne, og derfor kan du også bidrage med fotos til udstillingen gennem hele udstillingsperioden.

 

 

RELATEREDE EVENTS

marts, 2023

Ingen begivenheder

HUSK!
Mange fortidsminder står på privat grund. Adgang sker på eget ansvar i henhold til Naturbeskyttelsesloven. Vis derfor hensyn til afgrøder, hegning og dyr. Hold din hund i snor, og spørg ejeren om lov inden du bevæger dig ind på privat grund. Ved besøg af fortidsminder, der ligger i skov, er der forskel på reglerne for private og offentlige skove. Læs mere i denne folder fra DN: http://www.fortidsmindeguide.dk/fileadmin/fortidsmindeguide/grafik/fm_guide/Grafik_Diverse/DN_adgangsfolder.pdf

Har du yderligere spørgsmål kontakt

Museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen
Mail: Linejj@romu.dk
Telefon: 46 31 81 51
Mobil: 21 48 21 94

Læs mere om hvordan du bedst muligt færdes i naturen hér.

Til top
X
post-5566

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

BEGIVENHED

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

 

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

 

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

 

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

 

 

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning