SOMMERFLID

Skibslaug

SEJLENDE KULTURARV

Fiskerbåden “Sommerflid” ejes af Museumsorganisationen ROMU og er knyttet til Frederikssund Museum, Færgegården. Skibslauget Sommerflid er en interessegruppe der, med støtte fra museet, på fælles arbejdsdage vedligeholder båden og sørger for søsætning og vinteropbevaring.

Skibslaugets medlemmer har adgang til at sejlture med Sommerflid og bidrager dermed til erindringen om den gamle fiskertradition på Roskilde Fjord. Fiskeri og udnyttelse af fjordens ressourcer har lige siden stenalderen betydet meget for livet omkring fjorden, og op til 1900-tallet har mange af egnens bønder suppleret deres landbrug med fiskeri. De var det, vi kan kalde fiskerbønder.

En vigtig aktivitet for skibslauget Sommerflid er desuden at arrangere og deltage i årlige træf for fjordens træbåde. Sommerflid opbevares om vinteren behørigt overdækket på land i Kignæs havn i Jægerspris, ikke langt fra den ankerplads i Vænget, hvorfra Sommerflid drog ud på talrige fisketogter.

Alle med lyst til at støtte skibslaugets arbejde opfordres til at melde sig ind i lauget.

Medlemskab kan tegnes ved henvendelse til: 
Frederikssund Museum, Færgegården
+ 45 46 31 81 50

HISTORIEN OM H 1376 – SOMMERFLID

I 1915 bestilte fiskerfamilien Kalleshave i Jægerspris fiskefartøjet Sommerflid på nu nedlagte Frederikssund Skibsværft. Sommerflid var i drift frem til ca. 1965, i hvilken periode Kalleshaverne drev et af 1900-tallets største bundgarnsfiskerier i Roskilde Fjord. Efter 1965, og 35 år frem, var båden ejet af fiskere i Hundestedområdet.

Sommerflid var forsynet med sejl som det vigtigste fremdriftsmiddel samt en 8 hk glødehovedmotor fra ‘Hein og Sønner’ i Randers.

Båden var i sin tid egnens første og største fiskerfartøj med motor. Etnolog Thomas Højrup, Københavns Universitet, beskriver Sommerflid med orderne: ”et eksemplar af drivkvasernes efterfølger, de større halvdæksbåde med glødehovedmotor, beregnet til bundgarnsfiskeri på fjorden samt krogfiskeri, sildegarn og sæljagt i Kattegat.”

Sejlende Kulturarv

I 1996 købte Frederikssund Museum, Færgegården Sommerflid. Et skibslaug påtog sig at stå i spidsen for en restaurering af båden, som i 2001 blev erklæret for bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden.

Arbejdet med restaureringen blev udført på Rudkøbing Bådebyggeri i vinteren 2001-02, med støtte fra Skibsbevaringsfonden samt kommunale og private sponsorer. I 2003 lykkedes det at indsamle så mange midler, at der kunne bestilles sejl til Sommerflid. Sejlene, et gaffelstorsejl med løs fod, en fok og en flyvende klyver, blev syet i rødbrun clipperdug af sejlmager Niels Hansen, København.

Fakta om Fiskerbåden H 1376 – Sommerflid 
BYGGET: 1915 på Brdr. Andersens Skibsværft i Frederikssund. Båden er klinkbygget eg på eg med dæk af fyr og udstyret med sejl og hjælpemotor.
BRUTTO: 6,35 ton
NETTO: 1,93 ton
LÆNGDE: 28 fod (8,85 m)
BREDDE: 10 fod (3,15 m)
MOTOR: 55 hk Fiat Diesel (nuværende)
SEJLFØRING: Gaffelstorsejl, fok og klyver

Sommerflid i Frederikssunds havn

Sommerflid stævner ud

Sommerflid ved kaj

Sommerflid på fjorden

Til top
X
post-5566

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

BEGIVENHED

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

 

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

 

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

 

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

 

 

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning