ERROR: Please select a event archive page in eventON Settings > Events Paging > Select Events Page

X
post-5656

Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien

BEGIVENHED

19.06.2023

Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien

Foto: Trine Sejthen, ROMU

Alle sanser skal i brug, når Frederikssund Museum, Færgegården, inviterer børn og deres familier til at gå på opdagelse i naturen både til lands og til vands i sommerferien. I museumshaven kan man gå på jagt efter naturens magi og den ”sorte bogs” magiske trylleremse. Derudover skal fjordens dyr både røres, lugtes og smages. 

Magiske planter og trylleformularer skal findes, når besøgende får udleveret en Sort Bog i museumsbutikken. Herefter kan de begive sig ud på jagt i museumshaven, hvor de med bogen i hånden, vil blive udfordret med fem opgaver, der skal løses, før de finder den magiske trylleremse. Løser man den sorte bogs opgaver, får man en lille belønning.

”En sort bog var en håndskreven magisk bog, som engang var udbredt blandt kloge koner og mænd. Bøgerne var fulde af viden om planter, naturens magi og onde væsner, og de indeholdt hemmelige opskrifter, trylleremser og gode råd til at opdage tyve, kurere sygdomme, afværge hekseri og meget mere,” fortæller vikarierende museumsinspektør Maja Kvamm, og fortsætter:

”Med vores sjove sommeraktivitet genopliver vi den sorte bog, og sender børn og deres familier på en spændende jagt efter magiske planter og beskyttende trylleremser i Færgegårdens eventyrlige museumshave,” siger hun.

Ifølge Maja Kvamm gik der, særligt i 17- og 1800-tallet, rygter på Frederikssundegnen om, hvem der mon ejede sådanne sorte bøger. Folk var både bange for dem – men også nysgerrige på den store magi, bøgerne indeholdt.

Besøg museumsbutikken på Færgegården i åbningstiden for at få udleveret alt, hvad der skal bruges. Børn kan deltage gratis i aktiviteten, mens voksne betaler almindelig entré til museet.

Mød dyrene i fjorden

Alle sanser får motion, når børn og deres familier skal røre, prøve, lugte, se og smage sig igennem fjordens maritime historie i sommerferien.

Lige siden jægerstenalderen har nærheden til fjorden og dens dyreliv formet den måde, mennesker har levet, tænkt, talt, troet og spist på. I sommerferien inviterer Færgegården til hyggelige og sanselige aktiviteter i museumshaven, hvor de besøgende har rig mulighed for at udforske fjordens historie og myldrende dyreliv. Familierne kan gå på opdagelse i de mange akvarier, hvor fjordens smådyr kribler og krabler frem fra alle afkroge.

”Der er rejer, søpunge, krabber, rurer, sandkutlinger, tangnåle, hundestejler, brødkrummesvamp og mange flere. Man også prøve at bøde sit eget fiskegarn som i 1800-tallet, lave en vandkikkert og udforske fjordens mest gådefulde fisk: ålen. Der er også mulighed for selv at hoppe i fjorden med net og spand og fange de mange spændende smådyr,” fortæller Museumsinspektør Maja Kvamm.

Museets formidlere fortæller i strandkanten og sørger for, at de besøgende får deres rejefangst med tilbage på museet, hvor de kan tilberede dem på gammeldags manér. Til sidst kan de konkurrere mod hinanden i årets store åledyst, hvor de prøver ålens fascinerende evner af på egen krop.

Dagen igennem vil der blive fortalt sjove og forunderlige historier om alle dyrene.

”Ikke mange ved, at krabben tisser ud gennem øjnene, eller at man i 1500-tallet mente, at tangnålen kunne forudsige vejret,” siger Maja Kvamm.

Den sorte bogs hemmeligheder
Aktiviteten finder sted fra den 24. juni – 11. august. Åbningstiderne er tirsdag- søndag kl. 11-15.

Mød dyrene i fjorden
Aktiviteten foregår tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i uge 27 og 31. Alle dage kl. 11:00-15:00. 
Børn under 18: gratis, voksne: 50 kr. (+ billetgebyr). Tilmelding er nødvendig. Tilmelding via Billetto

Læs flere nyheder og artikler her.

Eller besøg Frederikssund Museum, Færgegården her.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

”Manden med ørnehjelmen” og mere end 400 andre genstande af guld, sølv og bronze er dukket op på en mark i Hornsherred og har fået ROMUs arkæologer til at spærre øjnene op. Fundet viser, at stedet – der ikke hidtil har påkaldt sig arkæologisk opmærksomhed – har haft en stor betydning i jernalder og vikingetid. Gennem mere end 1000 år.

læs mere

post-5872

Mød dyrene i fjorden

BEGIVENHED

Rør, prøv, lugt, se og smag jer igennem fjordens maritime historie.

I weekenden den 13. og 14. juli inviterer Færgegården til hyggelige og sanselige aktiviteter. Lige siden jægerstenalderen har nærheden til fjorden og dens dyreliv formet den måde, mennesker har levet, tænkt, talt, troet og spist på. Kom og oplev alt dette og udforsk fjordens historie og myldrende dyreliv.

Vi starter på museet, hvor vi går en kort tur igennem udstillingen og derefter laver vores egen vandkikkert. Så hopper vi i et par vaders og går i fjorden med kikkert, net og spand og fanger en masse spændende smådyr. Museets formidlere fortæller i strandkanten om de sjove og forunderlige fjorddyr og deres kulturhistorie. Vidste du f.eks. at krabben tisser ud gennem øjnene, og at man i 1500-tallet mente, at tangnålen kunne forudsige vejret?

Til slut tager vi dagens rejefangst med tilbage på museet, hvor I kan tilberede dem på gammeldags manér over bål og smage på historien.

HUSK!

  • Madpakke, som kan nydes i museumshaven.
  • Badetøj eller vaders (museet har et begrænset antal vaders til rådighed)

 

Tid, pris og sted

Lørdag d. 13. juli og søndag d. 14. juli

Kl. 11.00-15.00

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

 

Er du interesseret i andre sjove og spændende sommerferieoplevelser? Få det fulde overblik over alle ROMUs sommerferieaktiviteter her: https://romu.dk/sommerferie-med-romu-2024/

post-5869

SANKT HANS FOR HELE FAMILIEN

BEGIVENHED

Vær’ med når vi tænder bål og fejrer Sankt Hans i Færgegårdens stemningsfulde museumshave. I år bliver det med en HELT SÆRLIG OG ANDERLEDES BÅLTALE specielt rettet mod børnene og fortalt af en professionel historiefortæller!

Tag picnictæppet og madpakken med, og få en hyggelig aften med hele familien. Bålet tændes kl. 20.30, og inden da er der masser af aktiviteter og oplevelser for hele familien:

– Urteværksted: bind din egen magiske urtekrans

– Mission afværg det onde: Lær fortidens tricks mod hekse

– Dig for 200 år siden: Prøv i en historisk dragt fra 1800-t

– Din egen Sankt hansurt: plant en stikling til dit værelse

– Bålaktivitet: Se det værste fra dit 2024 gå op i røg

HEKSE OG ANDRE ONDE VÆSENER
Ifølge gammel folketro er alle de overnaturlige væsener såsom ellefolk, trolde og hekse særligt aktive på Sankt Hans aften. De er ude på at gøre livet surt for både mennesker og dyr. Heldigvis er der meget, man kan gøre for at beskytte sig mod dem, og det har vi brug for jeres hjælp til!

Vi skal lave lære at ståle marken, bruge salt mod det onde, drikke fra en helligkilde og meget mere. Tag med os på mission afværg det onde, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver bruger fortidens tips og tricks til at gøre onde hekse så blide som nuttede kattekillinger.

NATURENS MAGI SANKT HANS AFTEN
Ved Sankt Hans er sommerens og naturens kraft på sit højeste. Derfor var Sankt Hans også et tidspunkt, der rummede store muligheder for magi. På Færgegården kan man mærke naturens magi i ”urteværkstedet”, hvor museets urteekspert står klar til at hjælpe med at kreere smukke og ”magiske” urtekranse.

LAD EN PERSONLIG SEDDEL GÅ OP I RØG
I vil ikke kunne finde en heks på toppen af på bålet. Til Færgegårdens historiske Sankt Hans følger vi nemlig den gamle tradition, hvor man symbolsk skilte sig af med det, man mere end noget andet ville af med. Derfor har vi tidligere år brændt corona, krig samt forurening af på bålet. Ud over topfiguren, får alle lejlighed til at sætte en personlig seddel på bålet med det, som DU gerne vil skille dig af med! Se det gå op i røg, når bålet tændes.

GRATIS SAFTEVAND OG KAGE
Museet byder på gratis saftevand og småkager til børnene, og der vil være salg af drikkevarer til de voksne. Medbring picnictæppe og egen madpakke, som kan nydes frit i museumshaven. Drikkevarer købes på museet.

Tilmelding nødvendigt – også ift. gratis billetter.

Program for aftenen

Kl. 17.00 – 21.00 Picnic, musik og hygge i museumshaven.
Salg af drikkevarer.

Kl. 17.00, 18:00, 19:00 og 20:00 Mission afværg det onde (varighed: 30-45 min.)

Kl. 17.00 – 20.00 Lav din egen magiske urtekrans

Kl. 17.00 – 20.00 Plant din helt egen Sankt hansurt

Kl. 17.00 – 20.30 Prøv en historisk dragt

Kl. 18:30 Aktivitet: Kom af med det, du helst vil af med fra året

Kl. 20.15 Båltale/historiefortælling særligt til børn

Kl. 20.30 Midsommervise – bålet tændes

Kl. 21.30 Tak for i aften

Tid, pris og sted

23. juni kl. 17:00-21.30

0-17 år gratis, Voksne 50 kr. (+billetgebyr). Billetter købes via billetto.dk

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

post-5866

Lær at lave plantetryk

BEGIVENHED

Færgegården inviterer til en dejlig dag i museumshaven med planter, kreativitet og spændende historier. Kom med, når vi finder blomster og blade og bruger dem til at lave smukke plantetryk.

Lige så længe der har boet mennesker ved fjorden i Frederikssund, har naturens grønne skattekammer spillet en vigtig rolle for det liv, der er blevet levet. Denne dag kan du komme på opdagelse i Færgegårdens museumshave og lære, hvordan du stadig kan nyde godt af naturens mange grønne ressourcer.

Vi får besøg af plantefarver Fria Gemynthe, der vil fortælle om de lokale planter og deres brug før i tiden. Sammen med Fria samler vi blade og blomster, som vi derefter bruger til at lave smukke og holdbare plantetryk.

Plantetryk kendes af mange som ecoprint. Det er en metode hvor man opnår et direkte tryk fra plantedelen (blomst, blad, stængel) på et stykke stof. Resultaterne bliver aldrig ens og mulighederne er mange! Til dette arrangement vil du lære, hvordan metoden kan udføres på en bæredygtig måde, der både er skånsom over for mennesker og miljø men samtidig giver vedvarende resultater.

Til arrangementet har du mulighed for at lave dit eget personlig plantetryk, som du kan tage med hjem.

OBS!

  • Arrangementet foregår udendørs, så sørg for at have passende tøj med.
  • Husk endelig også en madpakke, som I kan nyde i museumshaven mens plantetrykkene lægges i gryde over bål. Det er muligt at købe kaffe og snacks i museumsbutikken.

Programmet:

  • 10.00-11.00: Introduktion til dagen og indsamling af blade og blomster.
  • 11.00-12.00: Plantetrykkene kreeres og lægges i gryde over bål
  • 12.00-13.00: Frokostpause med mulighed for at gå en tur i haven eller besøge udstillingen.
  • 13.00-14.00: Spørgsmål og fortælling om de planter, der er indsamlet.

 

Tid, pris og sted

3. august 2024 kl. 10-14.30

130 kr. (+billetgebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

post-5860

Fyraftensomvisning i den nye spotudstilling

BEGIVENHED

Færgegården inviterer til spændende fyraftensomvisninger i museets nye spotudstilling. Hør museets inspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen fortælle fascinerende historier om de fantastiske fund.

Et lille bip fra en metaldetektor eller en undren efter en oprydning. Fortidsminder kan dukke op mange overraskende steder. Og hvis finderen holder fast i sin nysgerrige undren og afleverer fundet til et museum, kommer genstandene os alle til gode. Det sætter Færgegården fokus på med spotudstillingen ’Fantastiske fund og fascinerende fortællinger’, som kan ses på museet fra lørdag den 23. marts. To gange i april og to gange i maj kan du komme med museets inspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen på fyraftensomvisning og høre om alle de fascinerende fund, der i datering strækker sig helt tilbage til stenalderen og frem til tiden under 2. verdenskrig. Nogle af fundene stammer fra dødsboer og fra oprydninger på lofter. Størstedelen af genstandene er dog indleveret af detektorfolk, som bruger timer på marker med blikket stift rettet mod jorden. I udstillingen kan man blandt andet se et særligt, ottekantet bronzealdersværdgreb, som er fundet med metaldetektor på en mark i Hornsherred.

Tid, pris og sted

3. & 24. april, 15. & 29. maj, alle dage kl. 17-17.45.

75 kr. (+billetgebyr). Billetter fås via billetto.dk

post-5612

Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

BEGIVENHED

30.03.2023

Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort

Flere end 400 genstande i guld, sølv og bronze er dukket op på en mark i Hornsherred. Lørdag den 1. april åbner museet med en spotudstilling, der viser et udvalg af de fineste og mest interessante genstande fra fundet. Foto: Kristian Grøndahl /ROMU

Af: Stine Blegvad

”Manden med ørnehjelmen” og mere end 400 andre genstande af guld, sølv og bronze er dukket op på en mark i Hornsherred og har fået ROMUs arkæologer til at spærre øjnene op. Fundet viser, at stedet – der ikke hidtil har påkaldt sig arkæologisk opmærksomhed – har haft en stor betydning i jernalder og vikingetid. Gennem mere end 1000 år.

Gudme, Jelling, Lejre, Sorte Muld er navne, der klinger bekendt for de fleste med interesse for den ældste del af danmarkshistorien. Nu ser det ud til, at en ny vigtig prik på det historiske danmarkskort snart kan sættes.

På en mark i Hornsherred har en lokal detektorfører, Kimmo Schülz Jønsson, i hemmelighed fundet mere end 400 genstande af guld, sølv og bronze. Inden for et par år er det ganske simpelt væltet op af jorden med smykker, mønter og amuletter – små brudstykker af fjerne tider, der vidner om menneskelig aktivitet på netop dét sted i en langstrakt periode fra omkring år 0 til omkring 1000 e.v.t.

”Det er et virkelig spændende fund. Både fordi der er fundet så meget, og fordi genstandene spænder over så mange år. Til sammen tegner de et billede af et centralt sted med stor handel- og håndværksaktivitet som vi arkæologer ikke tidligere har kendt til”, forklarer arkæolog Palle Østergaard Sørensen.

I Hornsherred kender arkæologerne andre lokaliteter med en fund fra den sene jernalder og vikingetid, men ikke på helt samme niveau som den ny fundne plads.

”I området ved Selsø sø ved Roskilde fjord er der udgravet en lokalitet med en række såkaldte grubehuse, der har fungeret som værksteder i sommerhalvåret. Her kunne skibene lægge til og vare udveksles. Mange af genstandene på den nyfundne plads er sikkert kommet frem via pladsen ved fjorden”, forklarer arkæolog Palle Østergaard Sørensen

”Manden med ørnehjelmen” har været beregnet til at bære i en kæde rundt om halsen og tolkes som et autoritetssymbol. Foto: Kristian Grøndahl /ROMU

Manden med ørnehjelmen

Særligt én genstand blandt de mange er bemærkelsesværdig: en lille tredimensionel figur i forgyldt sølv viser et fint udformet mandsansigt med en hjelm, der på toppen er udformet som en ørn med et krumt næb.

”Manden med ørnehjelmen” er noget helt særligt”, fortæller Palle Østergaard Sørensen.

”Vi kender kun en lille håndfuld lignende små figurer eller amuletter i Skandinavien, men stykket fra den nye lokalitet, er specielt fint udformet i forgyldt sølv. Afbildninger af krigere, som bærer tilsvarende ørnehjelme kendes fra flere svenske og engelske fyrstegrave, som kan dateres til det 7. årh. e.Kr. –  altså perioden før vikingetiden. Den lille amulet har været beregnet til at bære i en kæde rundt om halsen. Det har formentlig været et autoritetssymbol, og derfor siger det også noget om det sted, den er fundet – det har været et sted af betydning.”

Fra Mellemøsten til Hornsherred – via Kiev

Blandt de mange fundne genstande er også omkring 70 mønter med arabiske indskrifter. De har fundet vej fra Mellemøsten til Hornsherred ad handelsruter, som gik ad floder i det nuværende Ukraine, hvor nordiske vikinger i en periode havde etableret et rige. 

”Det er tydeligt, at lokaliteten i Hornsherred har været i kontakt med fjerne egne. Her har færdedes mennesker, som havde forbindelser langt ud i verden,” fortæller Palle Østergaard Sørensen.

Blandt de mange særligt spændende genstande er også ”Valkyrien” – et fint sølvsmykke, som forestiller en kvinde med skjold og en opsat frisure – og et ”vendesmykke”, der viser et ansigt, som smiler eller ser surt ud, afhængigt af, hvordan det vendes, og mange, mange andre fine og bemærkelsesværdige små genstande, som har været gemt i Hornsherreds muld i mellem tusind og to tusind år.

På baggrund af fundene vil ROMUs arkæologer meget gerne lave en prøvegravning på stedet for at se, hvad der gemmer sig undermulden. Hvorvidt og hvornår dette kan lade sig gøre, afhænger lodsejeren.

Dette fine sølvsmykke, som forestiller en kvinde med skjold og en opsat frisure, er et af de flere hundrede fund, som detektorfører Kimmo Schülz Jønsson har fundet på marken i Hornsherred gennem et par år. Foto: Kimmo Schülz Jønsson

Grib muligheden for at opleve ”Manden med ørnehjelmen”

ROMUs arkæologer forventer, at stort set alle de fundne genstande vil blive erklæret som danefæ, og dermed skal de overgå til Nationalmuseets samling.

Men inden da får alle heldigvis mulighed for at nå at opleve et udvalg af de fine fund med egne øjne.

For når Frederikssund Museum, Færgegården har sæsonåbning lørdag den 1. april, slår museet samtidig dørene op for den nye spotudstilling, hvor ”Manden med ørnehjelmen” og et udvalg af de andre fine genstande fra Hornsherred-marken kan opleves på nærmeste hold.

 

Læs mere om museets billetpriser og åbningstider her

Kan du ikke få nok af fundene? Så se Politikkens flotte netartikel herDu behøver ikke være abonnent for at kunne læse den, men det kræver, at du opretter dig som bruger.

Du kan også høre Palle og Kimmo fortælle om fundet i P1 Morgen fra 30. marts 2023. Klik her og spring frem til tidskoden 1:26:10

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning