Forevigede fortidsminder myldrer ind på Færgegården
Pressemeddelelse
25.03.2021
Vinderen af fotokonkurrencen blev Bjarke Nielsen. Med sit fotografi af de industrielle rester af den gamle jernbanebro over fjorden har han valgt et knap så klassisk fortidsminde. Dommerne skrev om billedet: ’Fortidsmindet er henlagt og glemt, men gemmer på en spændende historie – og endda af nyere dato. (…) Fotoet viser moderne byggeaffald; noget man egentlig tit støder på, men normalt ikke lægger mærke til eller giver værdi som et fortidsminde.’ FOTO: Bjarke Nielsen
På Frederikssund Museum, Færgegården er man klar til at slå dørene op for gæster. Indenfor venter en udstilling med lokales egne billeder af områdets fortidsminder. Og faktisk er samlingen vokset, mens museet har været lukket, så der er gode grunde til at slå vejen forbi.
Tre, to, en – appelsiiiin. Smilene er store hos Frederikssund Museum, Færgegården, hvor en fotoudstilling blot venter på sit publikum. Og hvis alt går vel, må de – med et gyldigt coronapas – komme ind på museet den 21. april.
”Vi glæder os helt vildt! Der har været ret dødt de sidste måneder, så det bliver så dejligt med lidt liv på museet igen,” siger Line Jandoria Jørgensen, der er museumsinspektør på Frederikssund Museum, Færgegården.
Fotoudstillingen er resultatet af en konkurrence, som museet sidste sommer udskrev i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Frederikssundborgerne blev opfordret til at gå en tur i deres nærområde og tage et billede af et fortidsminde. Da vinderne var fundet, blev alle de indsendte bidrag samlet i fotoudstillingen ’På sporet af fortiden – vis os dit fortidsminde.”
Hvad er et fortidsminde?
Rammerne for fortolkninger af reglerne var temmelig frie, og det fik de lokale til at fundere over, hvad et fortidsminde er for dem. Er det dysser og høje fra oldtiden – eller kan en gammel jernbanebro også bære den fortegnelse?
Ja, det kan det. I hvert fald ifølge dommerne, som valgte et billede med resterne af en gammel jernbanebro som vinder. Og det er en af udstillingens styrker, fortæller Line Jandoria Jørgensen.
”Billederne får folk til at tænke over, hvad et fortidsminde er for dem. Der blev knyttet rigtig gode betragtninger op på dem, og der kom nogle spændende sammenhænge mellem fortid og nutid. Nogle blev politiske, mens andre blev mere filosofiske, når de kiggede op på nattehimlen og betragtede stjernerne som fortidsminder. Der er en meget stor variation i billederne.”
Udstillingen vokser fortsat
Selv om konkurrencen er afsluttet og vinderen er fundet, kan man stadig sende billeder til museet og få sit bidrag med i samlingen.
”Det er en levende udstilling, der hele tiden vokser. Jeg fik rigtig mange fine billeder ind lige inden nedlukningen, og de nåede ikke at komme med. Men det er de, når vi åbner igen,” siger Line Jandoria Jørgensen.
De indsendte billeder skulle være pillet ned i januar, men nu er udstillingen forlænget, så man hele 2021 kan komme ind og se pletskuddene fra lokalområdet. Og det er der al mulig grund til.
Når Frederikssund Museum, Færgegården åbner 21. april, er det nemlig samtidig med en lille nyhed: En spændende lille vikingegenstand, som ikke har været udstillet før. Hvad det er, løfter vi sløret for efter påske.
Åbningstiderne på Frederikssund Museum, Færgegården er fortsat tirsdag-søndag kl. 11-15.
I ROMU glæder vi os til igen at byde indenfor på vores museer!
Vi holder os løbende opdateret om gældende retningslinjer for, hvordan vi bedst passer på vores besøgende.
På vores hjemmeside kan man løbende følge med i, hvilke tiltag vi gør, og hvad vi forventer af vores gæster, så vi kan passe på hinanden. Foreløbig står det klart, at der bl.a. vil være krav om coronapas, når museerne kan åbne – om alt går vel – fra den 21. april. Det vil sige, at man skal fremvise dokumentation for, at man er vaccineret, tidligere har været smittet, eller at man inden for de sidste 72 timer er testet negativ for covid-19.
FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE
FLERE ARTIKLER FRA FÆRGEGÅRDEN
Færgegården inviterer til sort magi og finurlige dyr i sommerferien
Alle sanser skal i brug, når Frederikssund Museum, Færgegården, inviterer børn og deres familier til at gå på opdagelse i naturen både til lands og til vands i sommerferien. I museumshaven kan man gå på jagt efter naturens magi og den ”sorte bogs” magiske trylleremse. Derudover skal fjordens dyr både røres, lugtes og smages.
Stort detektorfund tegner ny vigtig plet på det historiske Danmarkskort
”Manden med ørnehjelmen” og mere end 400 andre genstande af guld, sølv og bronze er dukket op på en mark i Hornsherred og har fået ROMUs arkæologer til at spærre øjnene op. Fundet viser, at stedet – der ikke hidtil har påkaldt sig arkæologisk opmærksomhed – har haft en stor betydning i jernalder og vikingetid. Gennem mere end 1000 år.
Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården
I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.
Kom til gammeldags jul på Færgegården og mærk juletraditionernes historie
Til Jul på Færgegården kan du opleve julen, som den har føltes, duftet og smagt før i tiden. Lørdag den 10. og søndag den 11. december inviterer Færgegården nemlig til et par hyggelige juledage i idylliske omgivelser.
Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården
Allehelgen truer lige om hjørnet, og de mørke kræfter ligger på lur. Heldigvis kan man på Frederikssund Museum, Færgegården, ruste sig til kamp mod det onde. I efterårsferien kan store og små lære tips og tricks til at holde naturens grumme væsner fra døren. Hvis man altså tør.
Velkommen i Færgegårdens sommerunivers: Mød dyrene i fjorden
Rør, prøv, lugt, se og smag jer igennem fjordens maritime historie i sommerferien med Frederikssund Museum, Færgegården