Frivillig med mekanik i blodet: Hans-Jørgen undersøger historiske tårnure for museerne

Af Niels Hein

16.03.2021

Hans-Jørgen Mølstrand er fascineret af de gamle tårnure, og som uddannet ingeniør har han stor respekt for håndværket bag. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU.

Hans-Jørgen Mølstrand er født med mekanik i blodet og har altid været fascineret af historie. Som frivillig i ROMU får han mulighed til at dyrke begge dele, når han undersøger og dokumenterer historiske tårnure.

Gennem sin karriere som maskiningeniør har Hans-Jørgen Mølstrand haft fingrene i nogle af landets mest moderne maskiner. Men i de seneste par år, er det maskiner med flere hundrede år på bagen, som Hans-Jørgen har undersøgt og beskrevet:

“Jeg fascineres ved alle detaljerne omkring de gamle tårnure – deres penduler, tandhjul, lodtræk og timeslag,” siger Hans-Jørgen, som har studeret tårnure fra både kirker, herregårde og rådhuse.

Gennem sine undersøgelser, er hans respekt for det gamle håndværk kun vokset:

“En tårnurs-smed har jo virkelig skulle kunne sit smedehåndværk. Tænk bare på alle de store og små dele, som er blevet håndsmedet, og skulle passe sammen, for at få uret til at gå korrekt. Den sidste aksel skulle have 1 omdrejning på 12 timer – nøjagtigt,” siger Hans-Jørgen.

Den tidligere maskiningeniør arbejder ihærdigt for, at fortidens håndværk bliver forstået og værdsat i nutiden:

“Når jeg i ny og næ kommer i en kirke, så læser jeg de der små pamfletter, der ligger i våbenhuset. Der kan man læse om kalkmalerierne, arkitekturen og interiøret. Men tårnuret bliver sjældent beskrevet – og det synes jeg er synd. Det er dels derfor, at jeg begyndte at udarbejde mine beskrivelser af tårnurene,” siger Hans-Jørgen.

“Det er skønt at se, hvor passioneret han er omkring sine studier af tårnure, og det er fascinerende at følge med fra sidelinjen.”

Hans-Jørgen har undersøgt mange tårnure gennem årene. Han har bl.a. udarbejdet en grundig beskrivelse af et gammelt tårnur fra Frederikssund Rådhus. Foto: Daniel T. N. Rasmussen/ROMU.

Historielærer vakte interessen for historien

Hans-Jørgen har, lige siden barndommens historietimer, haft en stor interesse for fortiden:

“Jeg havde en rigtig god historielærer hjemme i Aabyhøj, som var vanvittig god til at levendegøre historien. Når han kom til de store dramaer i Danmarkshistorien, kastede han sig ud i at opføre dem som skuespil, lige der i klasselokalet, med pegepinden som sværd og en usynlig hest under sig. Mordet i Finderup Lade står fx stadig lyslevende for mig,” siger Hans-Jørgen.

Selvom historien fascinerede den unge Hans-Jørgen, var det mekanikken som kom til at præge hans karriere:

“I min familie blev børn med kloge hoveder typografer, mens dem med kloge hænder blev maskinarbejdere. Og jeg blev udpeget til at være maskinarbejder,” smiler Hans-Jørgen Mølstrand, som er frivillig på Frederikssund Museum, Færgegården.

Hans-Jørgen var dog både velsignet med kloge hænder og et klogt hovede, og han videreuddannede sig til ingeniør og kom til at arbejde med medico-branchens topmoderne maskiner.

Men efter pensionen fik Hans-Jørgen igen muligheden for at dyrke historieinteressen, da han blev frivillig på Frederikssund Museum, Færgegården.

Det begyndte med et gammelt rådhusur

“På museet begyndte jeg at hjælpe til under arrangementerne. Jeg har stået som parkeringsvagt, hjulpet med at sætte stole på plads, osv. Men medarbejderne på museet blev snart opmærksom på min interesse for de historiske tårnure,” siger Hans-Jørgen.

Museumsinspektøren fandt et gammelt tårnur fra Frederikssund Rådhus frem, og bad Hans-Jørgen tage et kig på det:

“Jeg undersøgte uret, som blev installeret i Frederikssund Rådhus i 1886, og udarbejdede en grundig beskrivelse for museet. Og siden har jeg fået lov til at lave beskrivelser af endnu ældre ure. Jeg har fx netop undersøgt det store smedejernsværk fra 1640 i Skuldelev. Det er fremstillet af tårnurmager Hans Metzger, som var hofurmager for Christian den Fjerde!” siger Hans-Jørgen.

“Det er skønt at se, hvor passioneret han er omkring sine studier af tårnure, og det er fascinerende at følge med fra sidelinjen. Og Hans-Jørgen har sådan et dejligt lyst og humoristisk sind. Man får altid et godt grin og en hyggesludder, når han er forbi museet,” siger museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen, fra Frederikssund Museum, Færgegården.

“Her på museerne er der respekt for folks kompetencer, og man har mulighed for at være med til at tilrettelægge og udvikle ens opgaver. Det er noget ganske andet end mange af mit livs arbejdspladser, hvor man skulle gennem utallige mellemledere, for at få godkendt sin ide,” smiler Hans-Jørgen.

“Hans-Jørgen er den faste klippe, der altid er klar med en hjælpende hånd, når der skal udføres praktiske opgaver på museet fx parkeringsudfordringer, klargøring til foredragsaftener mm. I sommer var det Hans-Jørgen, der målte samtlige møde- og foredragslokaler op for mig og udregnede, hvor mange gæster, museet måtte have i dem. Jeg er meget taknemmelig for at have Hans-Jørgen som frivillig på museet,” siger Line Jandoria Jørgensen.

 

Portræt af en frivillig:

  • Hans-Jørgen Mølstramd
  • Bor i Frederikssund
  • Født i 1942 i Aarhus
  • Uddannet maskiningeniør
  • Har siden 2014 været frivillig ved Frederikssund Museum, Færgegården.

Vil du også være en del af fællesskabet?

Meld dig som frivillig ved et af ROMUs besøgssteder i Frederikssund, Lejre eller Roskilde.
Skriv til vores frivillighedskoordinator Isabella No’omi Fuglø på mail: isabellaf@romu.dk

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER FRA FÆRGEGÅRDEN

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

Nordskoven på spidsen af Hornsherred har tiltrukket talrige kunstnere gennem tiden. En af dem var maleren Ove Køser, som fik stor betydning for egnen, og hvis billeder hænger i mange hjem. Igen og igen, året rundt, tog han ud i Nordskovens natur for at indfange det særlige lys og stedets enestående karakter. Ofte var hans datter Hanne med. Her fortæller hun sin personlige beretning om Nordskoven og om sin fars fascination af den helt særlige plet i fjordlandskabet

læs mere
Til top
X
post-5566

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

BEGIVENHED

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

 

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

 

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

 

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

 

 

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning