Jul på Færgegården: Smag på juletraditionernes historie

11.11.2021

I de to første weekender i december kan man udforske, opleve og smage på juletraditionernes historie på Frederikssund Museum, Færgegården.

Frederikssund Museum, Færgegården inviterer til gammeldags jul de to første weekender i december. Her kan alle udforske, opleve og smage juletraditionernes historie. Og så er duften af traditioner tilsat en knivspids nye noter, når museet inviterer til risalamande-konkurrence

Julen er traditionsrig, den er fyldt med ritualer og særlige skikke, som gentages år efter år. Sådan har man altid gjort – eller har man?

”Selvom man har fejret jul i hundredevis af år, så er langt de fleste juletraditioner, som vi kender dem i dag, relativt nye”, forklarer museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen.

”Med ”Jul på Færgegården” kan man opleve, hvordan julen har smagt og føltes før i tiden. Gennem spændende smagsoplevelser og hyggelig historiefortælling vil vi sammen udforske og opleve, hvordan julen er kommet til at se ud, som den gør i dag – og hvordan den så ud tidligere”, fortæller hun.

Vær med til at plyndre et juletræ, lav jeres eget kalenderlys, gå på jagt efter gårdbonissen og hyg jer med at klippe gammeldags julepynt.

I kan også være med til at smage på den historiske jul og lave smagsprøver på æbleskive-fyldte æbleskiver og pebernødder, som de oprindeligt blev lavet – i en gryde over bålstedet.

Laver du den bedste risalamande i Frederikssund Kommune?

Selv om risalamande lyder fransk, er det faktisk en af de få juletraditioner, der er pæredansk. Men hvordan laves den bedst? Det vil Færgegården undersøge med en ægte julekonkurrence, som forløses i den anden af de to weekender.

Lørdag den 11. december fortæller museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen om risalamandens historie og kårer kommunens bedste risalamande. Er det dig eller en du kender, der er vinderen? Tilmeld dig konkurrencen ved at købe billet og sende en mail en mail til Linejj@romu.dk

Der vil desuden være salg af æbleskiver og varme drikke i museumshaven, og igen i år vil De blå spejdere, grevinde Danner gruppen fra Jægerspris have sit hyggelige juletræssalg på gårdspladsen.

Tid, pris og sted

De to første weekender i december: den 4.-5. samt 11.-12. december kl. 11.00-15.00

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billet bestilling nødvendig. Købes/bestilles via billetto.dk

CORONAPAS NØDVENDIGT: Der skal fremvises gyldigt coronapa

Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Grevinde Danner Gruppens juletræssalg:
27. og 28. november, samt 4.-5., 11.-12. og 18.-19. december. Alle dagene kl. 10-16

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

Nordskoven på spidsen af Hornsherred har tiltrukket talrige kunstnere gennem tiden. En af dem var maleren Ove Køser, som fik stor betydning for egnen, og hvis billeder hænger i mange hjem. Igen og igen, året rundt, tog han ud i Nordskovens natur for at indfange det særlige lys og stedets enestående karakter. Ofte var hans datter Hanne med. Her fortæller hun sin personlige beretning om Nordskoven og om sin fars fascination af den helt særlige plet i fjordlandskabet

læs mere
Til top
X
post-5566

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

BEGIVENHED

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

 

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

 

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

 

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

 

 

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning