18.11.2020

Sammen hver for sig med Færgegården i julemånederne

Museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen julehygger på Færgegården i december måned – digitalt og fysisk, under sikre forhold. Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ROMU

Julen 2020 på Frederikssund Museum, Færgegården bliver mere digital end tidligere år. Men coronakrisen skal naturligvis ikke forhindre julehyggen, så museet inviterer til både juleforedrag, digital julekalender og julequiz. Og til spejdernes salg af juletræer, der heldigvis er lige så fysiske, som det plejer at være.

Når Frederikssund Museum, Færgegården inviterer til foredrag 10. december, bliver det både muligt at opleve foredraget fysisk på museet og at følge med digitalt via live stream hjemme fra stuen til reduceret pris. For museets julerier skal ud – og denne gang er det selve julens historie, som er i godteposen:

Julen er traditionsrig, den er fyldt med ritualer og særlige skikke, som gentages år efter år. Sådan har man altid gjort – eller har man?

Er de danske juletraditioner overhovedet danske? Og hvordan kan det være, at man også fejrede jul før Jesus blev født?

Det er nogle af de spørgsmål, som museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen giver svar på i foredraget. Sammen med tilhørerne på museet og hjemme bag skærmene dykker hun ned i juletraditionernes historie og ser på, hvorfor vi egentligt gør, som vi gør. Hun vil undersøge de danske juletraditioners oprindelse og se på, hvordan de har forandret sig over tid. Der bliver også tid til at udforske, hvordan man har fejret jul før julen, som vi kender den i dag.

Digital julekalender- og quiz

Som altid skal der tælles ned til jul, og det foregår i år på Facebook, hvor Line Jandoria Jørgensen sammen med arkæolog Astrid Wolff-Jensen i 24 afsnit fortæller om julens traditioner – lige fra julemænd og juletræspynt til juleøl og julelege. Undervejs bliver der quizzet om forskellige julede emner – med en lækker præmie fra museumsbutikken på højkant.

Gør juletræskøbet til noget særligt

Noget er, som det plejer; selvom vi skal holde afstand, skal de fleste stadig have et juletræ, og på Færgegården er der alle muligheder for at gøre det årlige juletræskøb til en hyggelig begivenhed for hele familien. To weekender i december sælger spejderne fra Grevinde Danner Gruppen nemlig flotte juletræer på Færgegårdens gårdsplads.

TID, PRIS OG STED:

Foredrag om julens historie:

Fysisk arrangement:

10. december kl. 19.00-21.00
75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk eller på museet Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Live streaming:

10. december kl. 19.00-21.00
25 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk

Se med via smartphone, tablet eller computer hjemme fra din egen stue

Du vil modtage en mail en time før arrangementet med link og informationer om, hvad du skal gøre. Vær opmærksom på, at mailen kan ende i dit spamfilter. Hvis der mod forventning skulle opstå problemer, da skriv til faergegaarden@romu.dk både før og under foredraget. Det vil ikke uden for almindelig arbejdstid være muligt at få svar på henvendelser, der er gået igennem billetto.

Spejderne fra Grevinde Danner Gruppen sælger flotte juletræer på Færgegårdens gårdsplads de første to weekender i december. Foto: Grevinde Danner spejderne

Digital julekalender- og quiz:

‘Like’ Frederikssund Museum, Færgegården på facebook – og følg med i julekalenderen hver dag i december.

Juletræssalg:

Der sælges juletræer på gårdspladsen foran Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris lørdag og søndag i uge 49 og 50, dvs. den 5., 6., 12. og 13. december. Skulle der ikke være udsolgt efter de to weekender, vil der muligvis blive åbnet for salg på senere dage i december.

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN