JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

1. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG 1. DECEMBER

Kalenderlyset tilhører de aller yngste juletraditioner, vi har. I hvert fald i den form, vi kender i dag. Det fabriksfremstillede kalenderlys blev første gang lavet i Danmark i 1942 af Asp-Holmblad. Traditionen blev dog ikke udbredt blandt danske familier før efter Anden Verdenskrig. Før det fabriksfremstillede kalenderlys lavede man dog nogen steder sine egne hjemmelavede kalenderlys – eller andre måder at tælle ned til julen på.

I dagens julekalenderafsnit af ”Jul på Færgegården” på Facebook laver vi et kalenderlys, som man kunne gøre det i 1930erne. Man skærer 24 riller i et almindeligt stearinlys og farver rillerne. Vi bruger vandfarver, men man kunne også bruge oliefarver og tusch.

Omkring år 1910 kunne man også finde på at svøbe en stor kartoffel i papir, give den øjne, næse, ben og anbragte 24 tændstikker i den. Hver morgen fjernede man en tændstik og talte ned til julen på den måde.

Du kan også følge med i julekalenderen på Facebook.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023