JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

Kalenderlyset

1. december

GLÆDELIG 1. DECEMBER

Kalenderlyset tilhører de aller yngste juletraditioner, vi har. I hvert fald i den form, vi kender i dag. Det fabriksfremstillede kalenderlys blev første gang lavet i Danmark i 1942 af Asp-Holmblad. Traditionen blev dog ikke udbredt blandt danske familier før efter Anden Verdenskrig. Før det fabriksfremstillede kalenderlys lavede man dog nogen steder sine egne hjemmelavede kalenderlys – eller andre måder at tælle ned til julen på.

I dagens julekalenderafsnit af ”Jul på Færgegården” på Facebook laver vi et kalenderlys, som man kunne gøre det i 1930erne. Man skærer 24 riller i et almindeligt stearinlys og farver rillerne. Vi bruger vandfarver, men man kunne også bruge oliefarver og tusch.

Omkring år 1910 kunne man også finde på at svøbe en stor kartoffel i papir, give den øjne, næse, ben og anbragte 24 tændstikker i den. Hver morgen fjernede man en tændstik og talte ned til julen på den måde.

Du kan også følge med i julekalenderen på Facebook.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

FORBUNDET

FORBUNDET

Mini-udstilling fra 22. november 2019

INTRO

Vi hører det ofte. Havene stiger. Klimaforandringerne. Fjordens skiftende beskaffenhed har til alle tider været et livsvilkår for livet langs fjorden. Vandet stiger. Fra fersk til salt. Vandet falder. Vandet fryser. Fjorden har skiftet karakter og været både en forbindelse og forbandelse. Men den er blevet forceret og indtaget. Fra spisekammer til rekreativt rum. Fjorden forbinder. Senest med endnu en bro. Endnu én til samlingen. Endnu en forbindelse mellem menneske og fjord.

UDSTILLINGEN

I udstillingen vil du finde adskillige forbindelser til fænomener og historier på tværs af fjorden. De er markeret med pink. Vi indbyder dig hermed til at se udstillingen i nye sammenhænge og skabe dine egne forbindelser i udstillingen. Måske finder du én, som vi har overset?

UDSTILLINGEN KAN OPLEVES FRA 22. NOVEMBER I MUSEETS ÅBNINGSTID

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Modtag nyheder om kommende arrangementer, udstillinger, events og gode tilbud fra Frederikssund Museum, Færgegården og ROMUs andre museer i Roskilde og Lejre Kommune.