JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

24. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG JULEAFTENSDAG

I 1700-tallet varede julen og julefreden i 12 dage, som gik fra 25. december til helligtrekongersaften 5. januar. I den periode var det forbudt at arbejde. Man skulle holde julefred. Det var usædvanligt at have fri tid på et tidspunkt, hvor pleje af gård, mark og dyr ikke holdt ferie eller weekend.

Vejrudsigt for resten af året

I de 12 juledage kunne man tage en masse forskelige varsler for det kommende år. Bl.a. holdt man hver dag nøje øje med vejret. Det var nemlig sådan, at vejret på 1. juledag fortalte, hvordan vejret ville være i januar. 2. juledag varslede om vejret i februar osv. På den måde kunne man, efter de 12 juledage, have en komplet vejrkalender for det kommende år.

På den tolvte juledag tændte man helligtrekongerlyset og markerede, at julen nu var kommet til sin ende. I lyset var indstøbt noget krudt, så julen gik ud med et brag. Foto: Line Landoria Jørgensen

De tre arme på lyset repræsenterer de vise mænd Caspar, Melchior og Balthazar. Foto: WikiMedia Commens

Man noterede vejret ved at tegne 12 cirkler på en af loftsbjælkerne i stuen. Hver cirkel repræsenterede en måned. Cirklens øverste del repræsenterede formiddagen/første del af måneden, og den nederste del eftermiddagen/anden del af måneden. Cirkelhalvdelen blev skraveret forskelligt alt efter det vejr, bonden observerede den dag. Solskin eller storm på bestemte dage varslede også mere end vejret for det kommende år. Var det fx solskin/storm 5. januar varslede det krige i mange lande. Var det den 26. december, ville meget guld forsvinde.

Julen gik ud med et brag

Når man var nået til den tolvte juledag tændte man helligtrekongerslyset og spiste grød og klipfisk. Helligtrekongerlyset har tre arme, som repræsenterer de tre vise mænd, Caspar, Melchior og Balthazar, som kom for at give det nyfødte Jesusbarn gaver. Lyset lavede man selv ved at dyppe en væge af bomuld i smeltet fårefedt (tælle). I bunden af lyset indstøbte man lidt krudt. Når lyset brændte ud, var det enden på julen – og den gik på den måde ud med et brag.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

Kom til gammeldags jul på Færgegården og mærk juletraditionernes historie

23.11.2022

Kom til gammeldags jul på Færgegården og mærk juletraditionernes historie

Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen/ ROMU

Til Jul på Færgegården kan du opleve julen, som den har føltes, duftet og smagt før i tiden. Lørdag den 10. og søndag den 11. december inviterer Færgegården nemlig til et par hyggelige juledage i idylliske omgivelser.

Af: Stine Blegvad

Julen er traditionsrig. Den er fyldt med ritualer og særlige skikke, som gentages år efter år. Sådan har man altid gjort. Eller har man…?

Mange af julens traditioner er faktisk ikke så gamle, som man skulle tro. De er et sammensurium af skikke fra mange forskellige tider og ligeså mange forskellige steder, og de er altid under forandring.

Til Jul på Færgegården kan du give dig i kast med kreative udfoldelser og samtidig få noget at vide om traditionerne bag:

Julen er en ganske særlig højtid, fyldt med nye, gamle og mærkværdige traditioner. Vores gæster kan få en skæg og anderledes juleoplevelse, når vi sammen skal gå på opdagelse i, hvordan julen har føltes, duftet og smagt før i tiden, og måske blive klogere på, hvor nogle af traditionerne kommer fra,” fortæller Maja Kvamm, projektleder på Færgegården.

Til Jul på Færgegården kan du for eksempel lave et kalenderlys, som man gjorde for næsten 100 år siden. Det kræver snilde og tålmodighed, men resultatet bliver både smukt og personligt. Du kan også lave gardinringsnisser, rosinmænd eller tage på jagt efter gårdbonissen. Og så kan du selvfølgelig smage på historien om julen og være med til at lave smagsprøver på ægte gammeldags æbleskiver i en gryde over bålstedet – med rigtige æbler i!

Sidst men ikke mindst kan du mærke adrenalinsuset i maven, når det begge dage går løs med juletræsplyndring! Når startskuddet lyder kl. 11.30, er der blot 15 sekunder til at ribbe et smukt pyntet juletræ for al dets velsmagende pynt. For først skal træet vises – og siden skal det så sandelig også spises!

Igen i år vil De blå spejdere, Grevinde Danner Gruppen fra Jægerspris have deres hyggelige juletræssalg på gårdspladsen, og de vil stå for salg af æbleskiver og varme drikke.

Alle dage 11-15:

– Lav dit eget kalenderlys
– Lav historisk julepynt
– Smag på julens historie
– Jagten på gårdbonissen
– Juletræssalg
– Salg af gløgg og æbleskiver

Plyndring af juletræ: begge dage kl. 11.30

Søndag den 11. december klokken 13.00-13.30 spiller Frederikssund Musikskole julen ind.

Lørdag d. 10. og søndag d. 11. december kl. 11.00-15.00

Gratis 0-18 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)

Billet bestilling nødvendig. Købes/bestilles via billetto.dk

Gå på opdagelse i ROMUs øvrige juleaktiviteter her.

d.3-12-2022