JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

Helligtrekonger

24. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG JULEAFTENSDAG

I 1700-tallet varede julen og julefreden i 12 dage, som gik fra 25. december til helligtrekongersaften 5. januar. I den periode var det forbudt at arbejde. Man skulle holde julefred. Det var usædvanligt at have fri tid på et tidspunkt, hvor pleje af gård, mark og dyr ikke holdt ferie eller weekend.

Vejrudsigt for resten af året

I de 12 juledage kunne man tage en masse forskelige varsler for det kommende år. Bl.a. holdt man hver dag nøje øje med vejret. Det var nemlig sådan, at vejret på 1. juledag fortalte, hvordan vejret ville være i januar. 2. juledag varslede om vejret i februar osv. På den måde kunne man, efter de 12 juledage, have en komplet vejrkalender for det kommende år.

På den tolvte juledag tændte man helligtrekongerlyset og markerede, at julen nu var kommet til sin ende. I lyset var indstøbt noget krudt, så julen gik ud med et brag. Foto: Line Landoria Jørgensen

De tre arme på lyset repræsenterer de vise mænd Caspar, Melchior og Balthazar. Foto: WikiMedia Commens

Man noterede vejret ved at tegne 12 cirkler på en af loftsbjælkerne i stuen. Hver cirkel repræsenterede en måned. Cirklens øverste del repræsenterede formiddagen/første del af måneden, og den nederste del eftermiddagen/anden del af måneden. Cirkelhalvdelen blev skraveret forskelligt alt efter det vejr, bonden observerede den dag. Solskin eller storm på bestemte dage varslede også mere end vejret for det kommende år. Var det fx solskin/storm 5. januar varslede det krige i mange lande. Var det den 26. december, ville meget guld forsvinde.

Julen gik ud med et brag

Når man var nået til den tolvte juledag tændte man helligtrekongerslyset og spiste grød og klipfisk. Helligtrekongerlyset har tre arme, som repræsenterer de tre vise mænd, Caspar, Melchior og Balthazar, som kom for at give det nyfødte Jesusbarn gaver. Lyset lavede man selv ved at dyppe en væge af bomuld i smeltet fårefedt (tælle). I bunden af lyset indstøbte man lidt krudt. Når lyset brændte ud, var det enden på julen – og den gik på den måde ud med et brag.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke. 

Til top
X
post-5566

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

BEGIVENHED

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

 

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

 

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

 

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

 

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

 

 

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

FÅ LIGNENDE ARTIKLER OG NYHEDER FRA
FREDERIKSSUND MUSEUM, FÆRGEGÅRDEN DIREKTE I DIN INDBAKKE

Lukket – grundet udstillingsombygning