JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

24. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG JULEAFTENSDAG

I 1700-tallet varede julen og julefreden i 12 dage, som gik fra 25. december til helligtrekongersaften 5. januar. I den periode var det forbudt at arbejde. Man skulle holde julefred. Det var usædvanligt at have fri tid på et tidspunkt, hvor pleje af gård, mark og dyr ikke holdt ferie eller weekend.

Vejrudsigt for resten af året

I de 12 juledage kunne man tage en masse forskelige varsler for det kommende år. Bl.a. holdt man hver dag nøje øje med vejret. Det var nemlig sådan, at vejret på 1. juledag fortalte, hvordan vejret ville være i januar. 2. juledag varslede om vejret i februar osv. På den måde kunne man, efter de 12 juledage, have en komplet vejrkalender for det kommende år.

På den tolvte juledag tændte man helligtrekongerlyset og markerede, at julen nu var kommet til sin ende. I lyset var indstøbt noget krudt, så julen gik ud med et brag. Foto: Line Landoria Jørgensen

De tre arme på lyset repræsenterer de vise mænd Caspar, Melchior og Balthazar. Foto: WikiMedia Commens

Man noterede vejret ved at tegne 12 cirkler på en af loftsbjælkerne i stuen. Hver cirkel repræsenterede en måned. Cirklens øverste del repræsenterede formiddagen/første del af måneden, og den nederste del eftermiddagen/anden del af måneden. Cirkelhalvdelen blev skraveret forskelligt alt efter det vejr, bonden observerede den dag. Solskin eller storm på bestemte dage varslede også mere end vejret for det kommende år. Var det fx solskin/storm 5. januar varslede det krige i mange lande. Var det den 26. december, ville meget guld forsvinde.

Julen gik ud med et brag

Når man var nået til den tolvte juledag tændte man helligtrekongerslyset og spiste grød og klipfisk. Helligtrekongerlyset har tre arme, som repræsenterer de tre vise mænd, Caspar, Melchior og Balthazar, som kom for at give det nyfødte Jesusbarn gaver. Lyset lavede man selv ved at dyppe en væge af bomuld i smeltet fårefedt (tælle). I bunden af lyset indstøbte man lidt krudt. Når lyset brændte ud, var det enden på julen – og den gik på den måde ud med et brag.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN

En kunstners tusindårige perspektiv på Nordskoven

Nordskoven på spidsen af Hornsherred har tiltrukket talrige kunstnere gennem tiden. En af dem var maleren Ove Køser, som fik stor betydning for egnen, og hvis billeder hænger i mange hjem. Igen og igen, året rundt, tog han ud i Nordskovens natur for at indfange det særlige lys og stedets enestående karakter. Ofte var hans datter Hanne med. Her fortæller hun sin personlige beretning om Nordskoven og om sin fars fascination af den helt særlige plet i fjordlandskabet