JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

7. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG 7. DECEMBER

Det første juletræ i Danmark finder vi hos grevinde Wilhelmine Holstein på Holsteinborg Gods i 1808. Juletræet er en tysk skik, som kommer til Danmark via tyske indvandrere som fx grevinden og  Martin Lehmann (den nationalliberale politiker Orla Lehmanns far). I 1811 havde Lehmann familien for første gang et juletræ i deres stuer i København. Martin Lehmann, som oprindeligt var fra Holstein, havde haft juletræ som barn i Tyskland, og nu ønskede han at give traditionen videre til sin egen familie.

Han slæbte naturen ind i de fine stuer

Det vagte stor opsigt blandt Københavns borgere, at en fin borgerlig familie havde slæbt et stort træ ind i deres fine stuer. Det var noget af et særsyn i 1811. Træer var noget, der stod i haven eller i skoven, så sandelig da ikke i den fine stue. Det var så anderledes og mystisk, at folk stimlede sammen uden for familiens lejlighed for at se dette mærkelige fænomen.

Skikken bredte sig kun langsomt. Det blev opfattet som en tysk skik, som man ikke havde behov for at tage til sig. I 1822 tændes de første juletræer uden for hovedstaden, nemlig i Randers og Kolding.

Bønderne møder juletræet på højskolen

I begyndelsen var det kun de finere kredse af den danske befolkning, der tog skikken til sig. Det var i de kredse, at langt størstedelen af de tyske indvandrere befandt sig.

Helt op mod slutningen af 1800-tallet var det stadig ikke alle, der havde adgang eller råd til et grantræ. Især i det træfattige Vestjylland og Vendsyssel kunne det være vanskeligt. Heldigvis kunne pyntede grønkålsstokke være et glimrende alternativ som et juletræ. Foto: Kirstine Lund 1904. Historisk Arkiv, Hjørring.

Selv i slutningen af 1800-tallet sås juletræet for det meste stadig kun i borgerhjem, lærerhjem og præstehjem. Det var da i høj grad også på friskolerne og højskolerne, at bønderne første gang stødte på juletræet. Vi skal faktisk helt hen mod 1. verdenskrig, før juletræet blev almindeligt i de fleste danske hjem. I 1914 tændte Politiken det første danske udendørs juletræ på Rådhuspladsen i KBH.

Ingen juletræer i skovene

En af grundene til at juletræstraditionen spredtes så langsomt i Danmark var, at det kunne være ganske dyrt og vanskeligt at skaffe et træ. De kunne ikke bare lige hentes i hobetal i de danske skove. Rødgran plantedes ikke på en dansk plantage før 1730-1740. Ædelgran kom først til Danmark i 1763 og nordmannsgranen så sent som 1880. I træfattige egne kunne man i slutningen af 1800-tallet i stedet finde på at binde grønkålsstokke sammen og sætte dem i et kar med sand. Grønkålsstokkene pyntede man så som et almindeligt juletræ.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN