marts, 2022

ons16mar19:0021:00De arkæologiske undersøgelser ved Kronprinsesse Marys BroForedrag v. Palle Østergaard Sørensen 19:00 - 21:00

Kom og vær med, når vi deler oplevelserne fra de arkæologiske udgravninger ved Kronprinsesse Marys Bro. Området omkring Roskilde Fjord blev i 2019 beriget med en ny broforbindelse: Opførslen af Kronprinsesse Marys Bro. Broen har kastet meget omtale af sig, og er et af de senere års store infrastrukturelle byggerier i Danmark. Med en længde på 1,4 km og med 10 km tilhørende veje gav bryggeriet rammen for et stort arkæologisk projekt. Det store feltarbejde gav en række løbende resultater og nye opdagelser efterhånden, som processen skred frem. Den rejse vil vi med dette foredrag inviterer jer med på – med fund fra stenalder til nutid. Vi er i dag klogere på livet ved fjorden gennem de seneste 7.500 år.

Fjorden bringer nye ideer med sig, nye muligheder og nye tanker om alt mellem vand og himmel. Fjordlandets spændende historie fra oldtid til nutid udfolder sig på Færgegården og får helt nyt liv, når vi med dette foredrag inviterer jer til at opleve de nyeste opdagelser om livet ved fjorden. Foredraget giver mulighed for at komme helt tæt på de arkæologiske metoder, undersøgelser og resultater fra feltarbejdet, som fandt sted i perioden fra 2014 til 2017. Med dette foredrag inviterer bagom en stor del af det arbejde, som foregår i Færgegårdens regi, hvor viden produceres, bevares og udfoldes gennem det levede liv gennem tusinder af år omkring Roskilde Fjord.

Aftenens foredragsholder er Palle Østergaard Sørensen, uddannet arkæolog og historiker fra Københavns Universitet med mere end 25 års erfaring som gravende arkæolog. Han er i dag museumsinspektør ved Frederikssund Museum, Færgegården, en del af ROMU. Her har han sagsansvaret for de arkæologiske undersøgelser i Frederikssund Kommune.

Foredraget foranlediges af udgivelsen af bogen ”Kronprinsesse Marys Bro og arkæologien”, der gennem 15 artikler skildrer de arkæologiske undersøgelser. Forfatterne bag bogen tæller en række ansatte ved ROMU, herunder Palle Østergaard Sørensen.

Udgivelsen er finansieret af Møller-Clausen Fonden, Farumgaard-Fonden og ROMU. Bogen kan købes i ROMU’s museumsbutikker og på webshoppen.

KØB BILLET

TID, PRIS OG STED:
16. marts, kl. 19.00-21.00
75 kr. + billetgebyr. (billetter købes via billetto)
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

(Onsdag) 19:00 - 21:00

Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården

06.10.2022

Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården

Det er godt at kunne forsvare sig mod onde kræfter – men det kan godt være lidt uhyggeligt alligevel. En ekspert i gys og gru vil fortælle om fortidens tips og tricks til at beskytte sig selv, og alle tricks skal selvfølgelig afprøves. Foto: Katrine Catalan/ ROMU

Allehelgen truer lige om hjørnet, og de mørke kræfter ligger på lur. Heldigvis kan man på Frederikssund Museum, Færgegården, ruste sig til kamp mod det onde. I efterårsferien kan store og små lære tips og tricks til at holde naturens grumme væsner fra døren. Hvis man altså tør.

Af Lene Steinbeck

Efterårsferien kommer ikke et øjeblik for sent, hvis man vil være rustet til Allehelgen. Det er den aften på året, hvor de mørke kræfter rører på sig og går på rov blandt os dødelige. Traditionen tro kommer Frederikssund Museum, Færgegården, til undsætning, når både store og små gæster i efterårsferien kan lære, hvordan man bedst tager kampen op og beskytter sig mod de onde kræfter.

En gys og gru-ekspert vil give tips og tricks til, hvordan man afværger farerne. Hvad gør man for eksempel, når de døde rejser sig fra deres grave, når Ellefolket går på jagt efter fanger i den mørke skov, eller når Åmanden venter på at fange sit næste drukneoffer?

De nysgerrige og modige besøgende vil blive sendt på en mission, hvor udfordringer og opgaver skal løses som en del af træningen. På turen, som foregår i museets have, skeles der til historiebøgerne for at se, hvordan man historisk har værnet sig mod de overnaturlige farer – og selvfølgelig skal alle gæster, store som små, selv prøve, om det virker.

Ikke kun for sjov

Selv om det i dag mest er for sjov, så var det engang dødsens alvor. Alle tips og tricks til at forsvare sig selv er hentet fra 16- og 1700-tallets skikke og folketro, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Frederikssund Museum, Færgegården:

”Det her med de onde kræfter har været noget, som folk rent faktisk troede på: At naturen var befolket med både hjælpsomme og onde væsner. Væsner, som man skulle holde sig gode venner med – eller værne sig imod. Det var ikke bare én dag, men hele året, at man skulle passe på. Og det har været almen praksis, som man kan finde beskrevet i historiske kilder og gamle ritualer.”

Hver dag kl. 11, 12 og 13 begynder en ny missionstur rundt i museumshaven med en ekspert i gys og gru. Turen tager omkring en time til halvanden. Og har man fået blod på tanden, kan man opleve turen én gang til, denne gang i mørke, den 31. oktober. I år vil Færgegården nemlig udvide arrangementet, så man også på Allehelgensaften kan tage kampen op mod det overnaturlige. Her er der kl. 17 planlagt en skumringstur, hvor de mindre børn og deres familier har mulighed for at være med, og kl. 19.30 kan de lidt større børn teste deres mod i mørket omkring Færgegården.

17.-21. oktober, alle dage kl. 11, 12 og 13. Hver tur varer ca. halvanden time.

Entré: Børn 0-18 år: Gratis, voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Uhyggelig Allehelgen og en tur i TV-2’s lydstudie:

Der er aktiviteter for alle, når ROMU inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde Kommune. Tag med Hugin og Munin på mission på Lejre Museum, bryg din egen æblemost på Tadre Mølle, gå på jagt efter den fede lyd i TV-2’s gamle lydstudie på Ragnarock og deltag i en æblefest i Lützhøfts Købmandsgaard.

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

d.6-10-2022