marts, 2022

ons16mar19:0021:00De arkæologiske undersøgelser ved Kronprinsesse Marys BroForedrag v. Palle Østergaard Sørensen 19:00 - 21:00

Kom og vær med, når vi deler oplevelserne fra de arkæologiske udgravninger ved Kronprinsesse Marys Bro. Området omkring Roskilde Fjord blev i 2019 beriget med en ny broforbindelse: Opførslen af Kronprinsesse Marys Bro. Broen har kastet meget omtale af sig, og er et af de senere års store infrastrukturelle byggerier i Danmark. Med en længde på 1,4 km og med 10 km tilhørende veje gav bryggeriet rammen for et stort arkæologisk projekt. Det store feltarbejde gav en række løbende resultater og nye opdagelser efterhånden, som processen skred frem. Den rejse vil vi med dette foredrag inviterer jer med på – med fund fra stenalder til nutid. Vi er i dag klogere på livet ved fjorden gennem de seneste 7.500 år.

Fjorden bringer nye ideer med sig, nye muligheder og nye tanker om alt mellem vand og himmel. Fjordlandets spændende historie fra oldtid til nutid udfolder sig på Færgegården og får helt nyt liv, når vi med dette foredrag inviterer jer til at opleve de nyeste opdagelser om livet ved fjorden. Foredraget giver mulighed for at komme helt tæt på de arkæologiske metoder, undersøgelser og resultater fra feltarbejdet, som fandt sted i perioden fra 2014 til 2017. Med dette foredrag inviterer bagom en stor del af det arbejde, som foregår i Færgegårdens regi, hvor viden produceres, bevares og udfoldes gennem det levede liv gennem tusinder af år omkring Roskilde Fjord.

Aftenens foredragsholder er Palle Østergaard Sørensen, uddannet arkæolog og historiker fra Københavns Universitet med mere end 25 års erfaring som gravende arkæolog. Han er i dag museumsinspektør ved Frederikssund Museum, Færgegården, en del af ROMU. Her har han sagsansvaret for de arkæologiske undersøgelser i Frederikssund Kommune.

Foredraget foranlediges af udgivelsen af bogen ”Kronprinsesse Marys Bro og arkæologien”, der gennem 15 artikler skildrer de arkæologiske undersøgelser. Forfatterne bag bogen tæller en række ansatte ved ROMU, herunder Palle Østergaard Sørensen.

Udgivelsen er finansieret af Møller-Clausen Fonden, Farumgaard-Fonden og ROMU. Bogen kan købes i ROMU’s museumsbutikker og på webshoppen.

KØB BILLET

TID, PRIS OG STED:
16. marts, kl. 19.00-21.00
75 kr. + billetgebyr. (billetter købes via billetto)
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

(Onsdag) 19:00 - 21:00

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023