marts, 2020

søn08mar13:0016:00Vi samler minder fra rødstrømpebevægelsen i FrederikssundErindringscafé på Kulturarkivet i Frederikssund13:00 - 16:00

Frederikssund Museum, Færgegården og Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv efterlyser minder om rødstrømpebevægelsen. Så kom forbi Kulturarkivet i Jernbanegade 24 søndag d. 8. marts og fortæl os om dine rødstrømpeminder

I 2020 fejrer rødstrømpebevægelsen 50 år. Målet var kvindefrigørelsen og metoderne til at opnå den på var på én gang kontroversielle og farverige. Vi forestiller os at minderne også er det.
Vi efterlyser minder i form af fotografier, genstande og gode historier. Så har du stadig din lilla ble, dine fotos, din yndlings-kvindelitteratur eller noget andet fra rødstrømpetiden, du har gemt, så hører vi meget gerne fra dig.

Vi hører også gerne enten din eller din mors historie. Denne dag indtager museet og arkivet en lyttende rolle. Det er dig der kommer med historierne og minderne, og vi lytter. Forhåbentlig kommer det til at munde ud i en artikel om rødstrømper og kvindekamp i Frederikssund Kommune.

Selvom den 8. marts er kvindernes internationale kampdag vil vi også gerne høre fra mændene! Var du en ”blød mand”? Betød kvindekampen at din hverdag blev ændret?
Frederikssund Museum, Færgegården og Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv indsamler minder fra rødstrømpebevægelsen. Så kom forbi Kulturarkivet i Jernbanegade 24 søndag den 8. marts og fortæl os om dine rødstrømpeminder.

TID, PRIS OG STED
8. marts, kl. 13.00-16.00
Kulturarkivet, Jernbanegade 24, 3600 Frederikssund

(Søndag) 13:00 - 16:00

Kulturarkivet

Jernbanegade 24

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023