januar, 2020

tor23jan19:0021:00Forbindelser over fjorden: Håndtegn og skibeForedrag om bronzealderens hellige billeder fra Nordsjælland19:00 - 21:00

På Frederikssund Museum, Færgegården kan man se fire ’håndtegnssten’, der er fundet i bronzealderkulthuset ved Venslev. Håndtegnsmotivet med underarm, udspredt håndflade og fire streger over fingrene er helt særligt for det nordsjællandske fjordområde. Men hvilken betydning havde de for bronzealderfolket i området? Fortolkningerne er mange, svarene få.
I forbindelse med åbningen af mini-udstillingen ’Forbundet’ har museet haft et øget fokus på forskellige forbindelser over fjorden gennem tiderne. Både de faste og de mere abstrakte. Håndtegnsstenene hører til én af de mere abstrakte, for hvorfor er der så mange af dem netop her omkring fjorden? Og hvad fortæller de mon om de forbindelser, der var over fjorden i bronzealderen?

Umiddelbart før åbningen af ’Forbundet’ blev der i efteråret 2019 fundet endnu en håndtegnssten. Det er den 11. i rækken, som er fundet i området omkring Roskilde Fjord. Den nyeste er fundet ved Ejby og denne skiller sig ud ved, at den også har skåltegn.
Seniorforsker og museumsinspektør ved Nationalmuseet Flemming Kaul vil i aftenens foredrag fortælle om de særegne håndtegnssten og kulthusene fra bronzealderen samt hvad man egentlig forestillede sig om livet efter døden.

Så kom til Frederikssund Museum, Færgegården og bliv klogere på håndtegnsstene. Ud over de fire sten i udstillingen, kan du også opleve en kopi af bronzealderkulthuset og håndtegnene i museets have.

Tid, pris, sted:

23. januar, kl. 19.00 – 21.00
60 kr. + billetgebyr.
Billetter kan købes på billetto.dk eller i Frederikssund Museums butik.

OBS. Museets udstilling er åben kl. 18-19. Alm. entré

(Torsdag) 19:00 - 21:00

Frederikssund Museum, Færgegården

Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023