januar, 2020

tor23jan19:0021:00Forbindelser over fjorden: Håndtegn og skibeForedrag om bronzealderens hellige billeder fra Nordsjælland19:00 - 21:00

På Frederikssund Museum, Færgegården kan man se fire ’håndtegnssten’, der er fundet i bronzealderkulthuset ved Venslev. Håndtegnsmotivet med underarm, udspredt håndflade og fire streger over fingrene er helt særligt for det nordsjællandske fjordområde. Men hvilken betydning havde de for bronzealderfolket i området? Fortolkningerne er mange, svarene få.
I forbindelse med åbningen af mini-udstillingen ’Forbundet’ har museet haft et øget fokus på forskellige forbindelser over fjorden gennem tiderne. Både de faste og de mere abstrakte. Håndtegnsstenene hører til én af de mere abstrakte, for hvorfor er der så mange af dem netop her omkring fjorden? Og hvad fortæller de mon om de forbindelser, der var over fjorden i bronzealderen?

Umiddelbart før åbningen af ’Forbundet’ blev der i efteråret 2019 fundet endnu en håndtegnssten. Det er den 11. i rækken, som er fundet i området omkring Roskilde Fjord. Den nyeste er fundet ved Ejby og denne skiller sig ud ved, at den også har skåltegn.
Seniorforsker og museumsinspektør ved Nationalmuseet Flemming Kaul vil i aftenens foredrag fortælle om de særegne håndtegnssten og kulthusene fra bronzealderen samt hvad man egentlig forestillede sig om livet efter døden.

Så kom til Frederikssund Museum, Færgegården og bliv klogere på håndtegnsstene. Ud over de fire sten i udstillingen, kan du også opleve en kopi af bronzealderkulthuset og håndtegnene i museets have.

Tid, pris, sted:

23. januar, kl. 19.00 – 21.00
60 kr. + billetgebyr.
Billetter kan købes på billetto.dk eller i Frederikssund Museums butik.

OBS. Museets udstilling er åben kl. 18-19. Alm. entré

(Torsdag) 19:00 - 21:00

Frederikssund Museum, Færgegården

Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården

06.10.2022

Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården

Det er godt at kunne forsvare sig mod onde kræfter – men det kan godt være lidt uhyggeligt alligevel. En ekspert i gys og gru vil fortælle om fortidens tips og tricks til at beskytte sig selv, og alle tricks skal selvfølgelig afprøves. Foto: Katrine Catalan/ ROMU

Allehelgen truer lige om hjørnet, og de mørke kræfter ligger på lur. Heldigvis kan man på Frederikssund Museum, Færgegården, ruste sig til kamp mod det onde. I efterårsferien kan store og små lære tips og tricks til at holde naturens grumme væsner fra døren. Hvis man altså tør.

Af Lene Steinbeck

Efterårsferien kommer ikke et øjeblik for sent, hvis man vil være rustet til Allehelgen. Det er den aften på året, hvor de mørke kræfter rører på sig og går på rov blandt os dødelige. Traditionen tro kommer Frederikssund Museum, Færgegården, til undsætning, når både store og små gæster i efterårsferien kan lære, hvordan man bedst tager kampen op og beskytter sig mod de onde kræfter.

En gys og gru-ekspert vil give tips og tricks til, hvordan man afværger farerne. Hvad gør man for eksempel, når de døde rejser sig fra deres grave, når Ellefolket går på jagt efter fanger i den mørke skov, eller når Åmanden venter på at fange sit næste drukneoffer?

De nysgerrige og modige besøgende vil blive sendt på en mission, hvor udfordringer og opgaver skal løses som en del af træningen. På turen, som foregår i museets have, skeles der til historiebøgerne for at se, hvordan man historisk har værnet sig mod de overnaturlige farer – og selvfølgelig skal alle gæster, store som små, selv prøve, om det virker.

Ikke kun for sjov

Selv om det i dag mest er for sjov, så var det engang dødsens alvor. Alle tips og tricks til at forsvare sig selv er hentet fra 16- og 1700-tallets skikke og folketro, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Frederikssund Museum, Færgegården:

”Det her med de onde kræfter har været noget, som folk rent faktisk troede på: At naturen var befolket med både hjælpsomme og onde væsner. Væsner, som man skulle holde sig gode venner med – eller værne sig imod. Det var ikke bare én dag, men hele året, at man skulle passe på. Og det har været almen praksis, som man kan finde beskrevet i historiske kilder og gamle ritualer.”

Hver dag kl. 11, 12 og 13 begynder en ny missionstur rundt i museumshaven med en ekspert i gys og gru. Turen tager omkring en time til halvanden. Og har man fået blod på tanden, kan man opleve turen én gang til, denne gang i mørke, den 31. oktober. I år vil Færgegården nemlig udvide arrangementet, så man også på Allehelgensaften kan tage kampen op mod det overnaturlige. Her er der kl. 17 planlagt en skumringstur, hvor de mindre børn og deres familier har mulighed for at være med, og kl. 19.30 kan de lidt større børn teste deres mod i mørket omkring Færgegården.

17.-21. oktober, alle dage kl. 11, 12 og 13. Hver tur varer ca. halvanden time.

Entré: Børn 0-18 år: Gratis, voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Uhyggelig Allehelgen og en tur i TV-2’s lydstudie:

Der er aktiviteter for alle, når ROMU inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde Kommune. Tag med Hugin og Munin på mission på Lejre Museum, bryg din egen æblemost på Tadre Mølle, gå på jagt efter den fede lyd i TV-2’s gamle lydstudie på Ragnarock og deltag i en æblefest i Lützhøfts Købmandsgaard.

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

d.6-10-2022