november, 2020

tor19nov19:0021:00Forbindelser over fjorden - Mystiske gravpladser- Foredrag med arkæolog19:00 - 21:00

UDSAT TIL 19. NOVEMBER

Din billet er gyldig til den nye dato.

Hvis du er forhindret i at deltage den 19. november, kan du få din billet refunderet ved at skrive en e-mail til: anetteg@romu.dk.

Hvis du har købt din billet direkte i butikken, må du også meget gerne kontakte os på samme mail anetteg@romu.dk for yderligere aftale.

I forbindelse med anlæggelsen af Kronprinsesse Marys Bro fandt ROMUs arkæologer i 2015-2018 tre gravpladser fra de første århundreder e.Kr. Alle gravpladser bestod af jordfæstegrave, hvor de døde havde fået gravgaver med i form af lerkar og små spinkle bronzenåle. Både børn og voksne var repræsenteret i gravene. Et spændende og gådefuldt levn fra romertiden i Danmark.

Hvad fortæller gravene om fortiden i området ved Frederikssund? Det vil arkæolog Katrine Ipsen Kjær komme nærmere ind på i aftenens spændende foredrag. Hun var med under hele udgravningsforløbet fra de spæde forundersøgelser og første spadestik til selve udgravningsarbejdet og registreringen af fundene. Med sig bringer hun en masse billeder fra udgravningen, så du kan komme helt tæt på detaljerne og få nogle gode bud på de historier, der knytter sig til menneskene i gravpladserne og de gravgaver de fik med sig. Romertidsgravene ved Frederikssund adskiller sig fra de romertidsgrave man har fundet ikke så langt herfra i Vindinge, sydøst for Roskilde – hvordan kan det være? Det vil Katrine også undersøge nærmere.

Denne aften kan du samtidigt få et indblik i arkæologens arbejde. For hvordan finder arkæologer egentlig frem til grave før et anlægsarbejde går i gang? Og hvordan går de i det hele taget til værks, når de udgraver grave? Det vil du få rig mulighed for at spørge ind til undervejs – både om arbejdet som arkæolog, men også mere konkret til fundet af gravpladserne.

Om foredragsholder
Katrine Ipsen Kjær er arkæolog og udgravningsleder ved Roskilde Museum og Frederikssund Museum, færgegården siden 2006 med særlig interesse for forhistoriske gravpladser.

Forbindelser over fjorden
I forbindelse med miniudstillingen ”Forbundet” sætter Frederikssund Museum, Færgegården fokus på forbindelser over fjorden. Både de nuværende og de forvundne. De fysiske og de mere abstrakte.

TID, PRIS OG STED
19. november, kl. 19.00-21.00
60 kr. + billetgebyr.
Billetter købes på billetto.dk eller i Frederikssund Museums butik
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

OBS. Museets udstilling er åben kl. 18-19. Alm. entré

Live streaming

Vi vil meget gerne give så mange som muligt mulighed for deltage i museets foredrag. Derfor tilbyder vi, at du også kan købe en prisreduceret billet til live streaming af foredraget og se med hjemme fra. På den måde ønsker museet også at bidrage til, at man ikke behøver gå glip af spændende kulturoplevelser, selvom man er i corona-karantæne, er særlig udsat eller selvom museets lokaler er små og underlagt corona-restriktioner. På Færgegården går vi meget op i at passe på vores gæster og mindske smittespredningen.

19. november kl. 19.00-21.00
25 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk
Se med via smartphone, tablet eller computer hjemme fra din egen stue

Du vil modtage en mail en time før arrangementet med link og informationer om, hvad du skal gøre. Hvis der mod forventning skulle opstå problemer, da skriv til

(Torsdag) 19:00 - 21:00

Frederikssund Museum, Færgegården

Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023