august, 2022

ons31aug19:0021:00Foredrag: Ålen – Verdens mest gådefulde fisk19:00 - 21:00

ROMU inviterer til foredrag om ålen og dens helt specielle og mystiske liv.

Ålen har altid været omgærdet af mystik. Den har en ganske speciel livscyklus, og ikke mindst dens gydevandring har fascineret og forundret mange gennem tiderne. Ålen vandrer hele 6.000 km (!) tværs over Atlanterhavet til det fjerne Sargassohav, men den dag i dag, er det stadig et mysterium, hvad der sker, når ålen når frem. Man har nemlig aldrig fundet én eneste voksen ål i Sargassohavet – kun de aller mindste ålelarver.

Det bliver en spændende aften, hvor der fortælles mange utrolige historier om den fantastiske fisk, som kan leve både i saltvand og ferskvand, kan svømme i mere end 1500 dage uden at indtage føde, og som kan sno sig på land som en slange og overleve dér i flere dage.

Engang fandtes den i selv de mindste vandhuller, og siden de første mennesker kom til, har ålen været en af de allermest eftertragtede fisk at spise. Ikke mindst her ved Roskilde Fjord, hvor ålefiskeriet har haft en stor betydning for både ernæring og handel. Men ålen er nu så truet, at der er stor risiko for, at den uddør, og derfor forskes der intenst i mange aspekter af ålens liv, især med det formål at kunne redde ålen.

Onsdag den 31. august kl. 19.00-21.00

60 kr. (+billetgebyr)

TILMELDING NØDVENDIG

(Onsdag) 19:00 - 21:00

Færgegården

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023