maj, 2022

lør21maj11:0015:00Fjorden helt tæt på – fjordvandring langs Roskilde Fjord11:00 - 15:00

Under den blanke havoverflade rummer fjorden et mylder af spændende dyr og et utroligt varieret undervandslandskab. Tag med langs en af Danmarks mest fantastiske fjorde, når Færgegården og marinbiolog Mads Christoffersen inviterer på fjordvandring ved Roskilde Fjord.

Forestil dig at gå i vandkanten langs med Roskilde fjord. Det er midt i det lyse forår og varmen har endelig fået fat. Lyden fra vandet, der skvulper mildt langs strandkanten, blander sig med fuglenes kvidren. Du har udsigt til fjorden fra første række.
På turen langs med fjorden, bliver vi guidet af marinbiolog Mads Christoffersen, som vil fortælle om alt det liv, der findes under havoverfladen. Vi skal bl.a. høre om de mange forskellige fiskearter, der lever i fjorden, og vi skal blive klogere på, hvordan et udlagt stenrev gavner havmiljøet. Undervejs på turen vil vi også besøge et lille fiskerleje og få en snak med en lokal fritidsfisker. Han kender fjorden bedre end de fleste og har sat garn og ruser i fjorden. Forhåbentlig har han fået en spændende fangst, som vi sammen kan undersøge nærmere. Når sulten melder sig, slår vi os ned ved fjorden og nyder en medbragt madpakke.

Turen er for alle – både børn og voksne – der kan gå en længere tur i ujævnt terræn.

Praktisk info:

• Vi forventer at gå ca. 7-10 km i roligt tempo og med indlagte pauser
  • Medbring tøj efter vejret, og fodtøj egnet til en lang vandring
  • Medbring selv madpakke og drikkevarer til hele turen
  • Der vil være mulighed for at låne toilet på museet inden afgang, og ved hjemkomst samt undervejs ved besøg hos den lokale fisker.

NB: Turen starter og slutter ved Frederikssund Museum, Færgegården, og den aflyses ved voldsom regn.

Reservér billet

Foto: Dan Cook.

TID, PRIS OG STED:
21. maj, kl. 11.00-15.00 (senest)
85 kr. + billetgebyr. (billetter købes via billetto)
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

(Lørdag) 11:00 - 15:00

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023