juni, 2021

ons23jun17:0022:00MISSION AFVÆRG DET ONDEHistorisk Sankt Hans for hele familien17:00 - 22:00

Vær’ med når vi tænder bål og fejrer sankthans i Færgegårdens stemningsfulde museumshave. Traditionen tro inviterer vi til en hyggelig sankthans på picnictæppet med medbragt madpakke med bål og midsommervise. Sankthans fejringen på Færgegården vil på den måde være fuldstændig, som den plejer – og så alligevel ikke…

I år udforsker Færgegården nemlig den danske sankthans tradition, som viser sig at have overraskende få ligheder med nutidens. Bålet var et vågeblus, der var ikke nogen heks på bålet, og man sang ikke midsommervisen. Til gengæld var naturens magi på sit højeste, mente man. Planter, luft, vand og dug kunne kurere alverdens skavanker. Det vil vi alt sammen udforske til arrangementet.

Bålet tændes kl. 21.00, og der er massere at opleve for hele familien indtil da. Vi har nemlig brug for din hjælp til at gennemføre mission ”afværg det onde”.

Traditionen med at fejre sankthans stammer helt tilbage fra førkristen tid. Det var en solhvervsfest, hvor man markerede årets længste dag og fejrede naturens magi. Man mente, at ved sankthans var naturen mættet med den kraft, den havde suget til sig hele foråret og sommeren. Man kunne derfor med fordel indsamle lægeurter og drikke fra de hellige kilder, som havde en næsten magisk virkning på sankthans aften. MEN man får ikke god magi uden ond magi. På sankthans aften er alle de overnaturlige væsener som ellefolk, trolde og hekse nemlig også ude på at gøre livet surt for både mennesker, dyr og marker. Heldigvis er der meget, man kan gøre for at beskytte sig mod heksene, og det har vi brug for din hjælp til!
Tag med os på mission ”afværg det onde”, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver bruger fortidens tips og tricks til at gøre onde hekse så blide som nuttede kattekillinger.

Vi skal samle magiske urter, lære at bruge stål mod hekse, finde hemmelige skatte, besøge det kloge træ, lave vild ild med oldtidsmetoder og meget mere. Vil det lykkes os, at vinde over de onde kræfter?

Museet byder på gratis saftevand og småkager til børnene, og der vil være salg af drikkevarer til de voksne. Medbring picnictæppe og egen madpakke, som kan nydes frit i museumshaven. Drikkevarer kan købes på museet.

Der vil være båltale ved museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen.

På grund af Covid-19 er tilmelding og coronapas nødvendigt.

Program for aftenen

Historisk sankthans på Færgegården fra kl. 17.00 – 22.00

Kl. 17.00 – 21.00                         Picnic og hygge i museumshaven. Udstillingen er åben. Salg af drikkevarer, og gratis saftevand og småkager til alle børn

Kl. 17.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 18.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 19.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 20.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 20.45                                         Blåtale ved museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen

Kl. 21.00                                         Bålet tændes – vi synger midsommervisen

Kl. 22.00                                         Tak for i aften.

KØB BILLET

23. juni kl. 17:00-22.00

Færgegårdens Museumshave

0-18 år gratis, Voksne 50 kr. (+billetgebyr)
Børn skal altid være ifølge med en voksen.

Billetten giver også adgang til museets udstillinger

(Onsdag) 17:00 - 22:00

Frederikssund Museum, Færgegården

Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023