april, 2022

man11apr(apr 11)11:00ons13(apr 13)14:00Påsken rundt på 60 minutterHekse, grøn suppe og løgfarvede æg11:00 - 14:00 (13)

Tag med på besøg i fortidens syv påskedage og prøv kræfter med deres mange udfordringer og opgaver. Hver hele time står en påske-ekspert klar til at tage jer gennem fortidens påske-strabadser.

Før i tiden var påsken meget mere end fridage og påskefrokoster med familien. Det var en travl tid, hvor man skulle gøre forårsklart, beskytte sig mod hekse, mod sygdomme og huske på Jesus lidelser. Og så var det selvfølgelig også en tid, hvor der skulle samles, farves og leges med æg.

Hver af fortidens påskedage rummer en leg eller en udfordring, der skal løses. Men det skal gå stærkt, for I har hele tiden en heks, en sygdom eller andet skidt i nakken. Når I har klaret beskyt-dig-mod-heksene-dag, er det videre til Spis-dig-rask-resten-af-året-dag. I skal nemlig lave ni-kålssuppe. Den grønne forårssuppe skal indeholde 9 slags grønt og spises inden påskeweekenden. Kan I finde de grønne ingredienser i haven? Og hvordan smager foråret?

Turen rundt i påsken tager ca. 1 time, og bagefter kan I lege og konkurrere med jeres påskeæg lige så længe, I har lyst. Er det dig, der bliver familiens store ægge-vinder?

Reservér billetter

11., 12. & 13. april 2022
Turene begynder kl. 11, 12 & 13
GRATIS for børn 0-17 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)
Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

11 (Mandag) 11:00 - 13 (Onsdag) 14:00

Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården

06.10.2022

Lær at forsvare dig mod naturens onde kræfter på Færgegården

Det er godt at kunne forsvare sig mod onde kræfter – men det kan godt være lidt uhyggeligt alligevel. En ekspert i gys og gru vil fortælle om fortidens tips og tricks til at beskytte sig selv, og alle tricks skal selvfølgelig afprøves. Foto: Katrine Catalan/ ROMU

Allehelgen truer lige om hjørnet, og de mørke kræfter ligger på lur. Heldigvis kan man på Frederikssund Museum, Færgegården, ruste sig til kamp mod det onde. I efterårsferien kan store og små lære tips og tricks til at holde naturens grumme væsner fra døren. Hvis man altså tør.

Af Lene Steinbeck

Efterårsferien kommer ikke et øjeblik for sent, hvis man vil være rustet til Allehelgen. Det er den aften på året, hvor de mørke kræfter rører på sig og går på rov blandt os dødelige. Traditionen tro kommer Frederikssund Museum, Færgegården, til undsætning, når både store og små gæster i efterårsferien kan lære, hvordan man bedst tager kampen op og beskytter sig mod de onde kræfter.

En gys og gru-ekspert vil give tips og tricks til, hvordan man afværger farerne. Hvad gør man for eksempel, når de døde rejser sig fra deres grave, når Ellefolket går på jagt efter fanger i den mørke skov, eller når Åmanden venter på at fange sit næste drukneoffer?

De nysgerrige og modige besøgende vil blive sendt på en mission, hvor udfordringer og opgaver skal løses som en del af træningen. På turen, som foregår i museets have, skeles der til historiebøgerne for at se, hvordan man historisk har værnet sig mod de overnaturlige farer – og selvfølgelig skal alle gæster, store som små, selv prøve, om det virker.

Ikke kun for sjov

Selv om det i dag mest er for sjov, så var det engang dødsens alvor. Alle tips og tricks til at forsvare sig selv er hentet fra 16- og 1700-tallets skikke og folketro, fortæller Maja Kvamm, der er projektmedarbejder på Frederikssund Museum, Færgegården:

”Det her med de onde kræfter har været noget, som folk rent faktisk troede på: At naturen var befolket med både hjælpsomme og onde væsner. Væsner, som man skulle holde sig gode venner med – eller værne sig imod. Det var ikke bare én dag, men hele året, at man skulle passe på. Og det har været almen praksis, som man kan finde beskrevet i historiske kilder og gamle ritualer.”

Hver dag kl. 11, 12 og 13 begynder en ny missionstur rundt i museumshaven med en ekspert i gys og gru. Turen tager omkring en time til halvanden. Og har man fået blod på tanden, kan man opleve turen én gang til, denne gang i mørke, den 31. oktober. I år vil Færgegården nemlig udvide arrangementet, så man også på Allehelgensaften kan tage kampen op mod det overnaturlige. Her er der kl. 17 planlagt en skumringstur, hvor de mindre børn og deres familier har mulighed for at være med, og kl. 19.30 kan de lidt større børn teste deres mod i mørket omkring Færgegården.

17.-21. oktober, alle dage kl. 11, 12 og 13. Hver tur varer ca. halvanden time.

Entré: Børn 0-18 år: Gratis, voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Uhyggelig Allehelgen og en tur i TV-2’s lydstudie:

Der er aktiviteter for alle, når ROMU inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde Kommune. Tag med Hugin og Munin på mission på Lejre Museum, bryg din egen æblemost på Tadre Mølle, gå på jagt efter den fede lyd i TV-2’s gamle lydstudie på Ragnarock og deltag i en æblefest i Lützhøfts Købmandsgaard.

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

d.6-10-2022