april, 2022

man11apr(apr 11)11:00ons13(apr 13)14:00Påsken rundt på 60 minutterHekse, grøn suppe og løgfarvede æg11:00 - 14:00 (13)

Tag med på besøg i fortidens syv påskedage og prøv kræfter med deres mange udfordringer og opgaver. Hver hele time står en påske-ekspert klar til at tage jer gennem fortidens påske-strabadser.

Før i tiden var påsken meget mere end fridage og påskefrokoster med familien. Det var en travl tid, hvor man skulle gøre forårsklart, beskytte sig mod hekse, mod sygdomme og huske på Jesus lidelser. Og så var det selvfølgelig også en tid, hvor der skulle samles, farves og leges med æg.

Hver af fortidens påskedage rummer en leg eller en udfordring, der skal løses. Men det skal gå stærkt, for I har hele tiden en heks, en sygdom eller andet skidt i nakken. Når I har klaret beskyt-dig-mod-heksene-dag, er det videre til Spis-dig-rask-resten-af-året-dag. I skal nemlig lave ni-kålssuppe. Den grønne forårssuppe skal indeholde 9 slags grønt og spises inden påskeweekenden. Kan I finde de grønne ingredienser i haven? Og hvordan smager foråret?

Turen rundt i påsken tager ca. 1 time, og bagefter kan I lege og konkurrere med jeres påskeæg lige så længe, I har lyst. Er det dig, der bliver familiens store ægge-vinder?

Reservér billetter

11., 12. & 13. april 2022
Turene begynder kl. 11, 12 & 13
GRATIS for børn 0-17 år, 50 kr. for voksne (+billetgebyr)
Frederikssund Museum Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

11 (Mandag) 11:00 - 13 (Onsdag) 14:00

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023