juni, 2022

tor23jun17:0022:00SANKT HANS FOR HELE FAMILIEN17:00 - 22:00

Vær’ med når vi tænder bål og fejrer Sankt Hans i Færgegårdens stemningsfulde museumshave. Tag picnictæppet og madpakken med, og få en hyggelig aften med hele familien. Bålet tændes kl. 21.00, og der er massere at opleve for hele familien indtil da på museets Mission afværg det onde.

Ifølge gammel folketro er alle de overnaturlige væsener såsom ellefolk, trolde og hekse særligt aktive på Sankt Hans aften. De er ude på at gøre livet surt for både mennesker og dyr. Heldigvis er der meget, man kan gøre for at beskytte sig mod dem, og det har vi brug for jeres hjælp til! Vi skal lave vild ild med oldtidsmetoder, lære at bruge stål mod det onde, drikke fra en helligkilde og meget mere. Tag med os på mission afværg det onde, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver bruger fortidens tips og tricks til at gøre onde hekse så blide som nuttede kattekillinger.

I år sætter Færgegården fokus på de danske Sankt Hans skikke og udforsker traditionens oprindelse og kulturhistorie. Der vil være hygge med båltale og midsommervise, som vi kender det, men ligesom sidste år, vil I ikke kunne finde en heks på toppen af på bålet. Til Færgegårdens historiske Sankt Hans følger vi nemlig den gamle tradition, hvor man symbolsk skilte sig af med det, man mere end noget andet ville af med. Sidste år brændte vi corona-virusset af på bålet. Hvad vil du aller helst af med i år?

Museet byder på gratis saftevand og småkager til børnene, og der vil være salg af drikkevarer til de voksne. Medbring picnictæppe og egen madpakke, som kan nydes frit i museumshaven. Drikkevarer købes på museet.

Tilmelding nødvendigt.

Reservér billetter

Sankt Hans traditionens historie
Traditionen med at fejre Sankt Hans stammer helt tilbage fra førkristen tid. Det var en solhvervsfest, hvor man markerede årets længste dag og fejrede naturens magi. Man mente, at ved Sankt Hans var naturen mættet med den kraft, den havde suget til sig hele foråret og sommeren. Man kunne derfor med fordel indsamle lægeurter og drikke fra de hellige kilder, som havde en næsten magisk virkning på Sankt Hans aften. MEN man får ikke god magi uden ond magi. På Sankt Hans aften er alle de overnaturlige væsener som ellefolk, trolde og hekse nemlig også ude på at gøre livet surt for både mennesker, dyr og marker. Heldigvis kan man tænde vågeblus – et stort bål gerne på toppen af en bakke, som holder det onde på afstand og samtidig tilbyder varme, hygge og samvær i mørket.

Program for aftenen
Sankt Hans for hele familien på Færgegården fra kl. 17.00 – 22.00

Kl. 17.00 – 21.00                           Picnic, musik og hygge i museumshaven

Kl. 17.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 18.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 19.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 20.00                                         Mission afværg det onde    (varighed: 30-45 min.)

Kl. 20.45                                         Blåtale ved forfatter og historieformidler Benjamin Lamberth

Kl. 21.00                                         Bålet tændes – midsommervise

Kl. 22.00                                         Bålet slukkes. Tak for i aften.

0-17 år gratis, Voksne 50 kr. (+billetgebyr).

(Torsdag) 17:00 - 22:00

Færgegården

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023