august, 2022

søn21aug11:0013:30SMAG PÅ FJORDEN - SANKETUR UNDER OVERFLADENFærgegården og naturvejlederne fra Vild Mad inviterer på sanketur i skov, have og grøftekant.11:00 - 13:30

Lige så længe der har boet mennesker ved fjorden i Frederikssund, har dyrene og planterne i vandet spillet en vigtig rolle for hverdagen og livet. Tag med ud i fjorden og lær hvordan, du stadig kan nyde godt af dens mange ressourcer.

Naturvejleder Thomas J.J. Johansen tager os med ud i fjorden til et kig under overfladen. Vi sanker sammen på det lave vand, hvor Thomas står klar med net, udstyr, ekspertviden og gode fortællinger. Efter sankningen går vi tilbage til museumshavens bålplads. Her vil Thomas vejlede os til, hvordan vi kan tilberede de sankede dyr og planter og bruge fjordens mange ressourcer. Thomas laver smagsprøver til alle, mens der fortælles mere om vores fangst. Vi dykker både ned i deres forunderlige biolog og deres fascinerende kulturhistorie, som lige siden jægerstenalderen har formet den måde, vi har levet, tænkt, talt, troet og spist på.

Tag med, når vi åbner op for en verden under overfladen.

Arrangementet kan nydes af alle fra 6 år og op.

HUSK badetøj og håndklæde (eller andet, du kan gå i fjorden med). Museet stiller også et begrænset antal waders til rådighed.

Tag med, når vi åbner op for en grøn og bæredygtig verden lige uden for hoveddøren.

Arrangementet kan nydes af alle fra 6 år og op. Nybegyndere som øvede.

Reservér billetter

21. august kl. 11:00-13.30

85 kr.

Billetter købes på Billetto.dk (anbefalet alder: fra 15 år)

(Søndag) 11:00 - 13:30

Færgegården

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023