juni, 2021

This is a repeating event

lør19jun10:0013:30SMAG PÅ FJORDENSanketur under overfladen10:00 - 13:30

Lige så længe der har boet mennesker ved fjorden i Frederikssund, har dyrene og planterne i vandet spillet en vigtig rolle for det liv, der er blevet levet her. Tag med ud i fjorden og lær hvordan, du stadig kan nyde godt af dens mange ressourcer.

Naturvejleder Thomas Johannes Juel Johansen tager os med til et kig under overfladen ved kysten, og lærer os om alle de dyr og planter, vi kan finde her. Vi sanker sammen på det lave vand, hvor Thomas står klar med net, udstyr og fortællinger til alle. Efter sankningen går vi tilbage til bålpladsen i museumshaven, hvor du bliver vejledt i, hvordan du kan tilberede de sankede dyr og planter. Thomas laver smagsprøver til alle, mens der fortælles mere om vores fangst. Vi dykker både ned i deres forunderlige biolog og deres fascinerende kulturhistorie, som lige siden jægerstenalderen har formet den måde, vi har levet, tænkt, talt, troet og spist på.

Tag med, når vi åbner op for en verden under overfladen, som vi sjældent ser andet end et glimt af.

Arrangementet kan nydes af alle fra 6 år og op.

HUSK coronapas og praktisk tøj, evt. håndklæde og badetøj (eller andet, du kan gå i fjorden med). Museet stiller også et begrænset antal waders til rådighed.

KØB BILLET

19. juni kl. 10:00-13.30

14. august kl. 10.00-13.30

75 kr. (+billetgebyr)

På grund af Covid-19 er tilmelding og coronapas nødvendigt.

(Lørdag) 10:00 - 13:30

Frederikssund Museum, Færgegården

Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.