JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

10. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG 10. DECEMBER

Det flettede julehjerte på juletræet er en af de få juletraditioner, som faktisk har sin oprindelse her i Danmark. Papirklip og det flettede hjerte stammer oprindeligt fra Tyskland, men det at sætte en hank på det og bruge det til ophæng på juletræet, er en dansk skik.

H. C. Andersens julehjerte

Danmarks ældst bevarede flettede hjerte er lavet af H.C. Andersen, og lavet i grønt og gult papir. Det blev bare aldrig brugt som juletræspynt. Det havde slet ingen hank. H. C. Andersen flettede det i 1860’erne til H.C. Ørsteds datter Mathilde. Det var sandsynligvis ikke tænkt som andet end en gave til en ven. H.C. Andersens lavede en del papirklip og julepynt, men intet af det var hjerteformet. Mathildes hjerte var derfor nok heller ikke tænkt som julepynt.

Flette-pædagogi

H.C. Andersen opfandt ikke det flettede julehjerte. Det var højeste mode med papirklip allerede i 1700-tallets Tyskland. Det er derfor ikke mærkeligt, at der i Tyskland i den periode også begynder at komme juletræspynt af papir. Den tyske pædagog Friedrich Fröbel gjorde endda papirklip til et pædagogisk værktøj. Han brugte fletteblade og flettestrimler af papir til at stimulere børns kreative evner. Det skulle desuden også lære dem at være tålmodige. En af Friedrichs opfindelser, som skulle understøtte hans pædagogik, er den nu så kendte flettede julestjerne af papirstrimler.

Det store julehjerte mysterie

Sidst i 1800-tallet er julehjertet brugt som juletræspynt vidt og bredt i Danmark, men hvordan det gik fra at være generelt modedille til et JULEhjerte og til juletræspynt er faktisk noget af et uopklaret mysterium. Vi ved dog, at da sønderjyderne blev forbudt at flage med Dannebrog efter krigen i 1864, pyntede de (som en stille protest) i stedet for op med julehjerter flettet i rød-hvide farver.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN