JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

9. december

Se hele julekalenderen

GLÆDELIG 9. DECEMBER

Trommer og dannebrogsflag blev almindelig juletræspynt under treårskrigen i 1848, og de fleste af os synger om dem hver juleaften. Vi synger at ”Peter har den gren så kær, hvorpå trommen hænger”, og vi synger også om Henrik, som får en fane ny og god. Henrik er nemlig stærk, og han har mod. Han skal være fænrik. Og når han svinger fanen kækt, de andre børn ham skylder respekt, for: “Vid, det er en ære, dannebrog at bære”.

Krigerisk julepynt

”Højt fra træets grønne top” er skrevet af Peter Faber og blev udgivet i 1848 – samme år som treårskrigen brød ud og pustede liv i fædrelandskærlighedens flamme. Samme år skrev Peter Faber også sangen ”Dengang jeg drog afsted”, hvori han hylder den tapre danske landsoldat, som kæmper for fædrelandet. Når landsoldaterne gik gennem byen på vej i krig eller kom hjem fra slagmarken, blev der spillet på tromme. Trommen blev derfor symbol på både landsoldaten og fædrelandskærligheden.

Ulovligt at flage med Dannebrog
Indtil 1830’erne blev Dannebrog kun brugt af kongehuset og den danske flåde. Det var ikke tilladt for menigmand at bruge flaget. Det var ikke et folkeligt symbol, men magtens symbol, som mest af alt blev brugt i krigssituationer. I løbet af 1830’ernes nationale og demokratiske folkerøre begyndte civilbefolkningen dog at tage flaget til sig. Og med den nye hærlov i 1842 udnævntes Dannebrog til fanen overalt i hæren. Den første krig, hvor Dannebrog blev brugt, var under treårskrigen i 1848-50. Dannebrog blev symbol på ”ånden fra 48”, og på utallige billeder af troppernes afmarch ses flaget – både ved hærafdelingerne og hjemme i dagligstuen på bondegårdene.

Vi skal dog helt op til 1854 før det officielt blev gjort lovligt for almindelige borgere at bruge flaget. Og helt op i første halvdel af 1900 årene, før alle befolkningslag i landet havde taget det til sig.

Første julesang uden et kristent budskab
På forsiden af den første udgivelse af ”Højt fra træet grønne top” ses et juletræ pyntet med dannebrog og trommer, og Peter Faber hylder den kampberedte ungdom (Henrik) samt gør det klart, at flaget er noget særligt for “Vid, det er en ære, Dannebrog at bære”. Det er også rigtig interessant, at sangen faktisk helt mangler det ellers traditionelle kristne budskab. Dét får det nationale indhold i sangen til at fremstå ekstra stærkt.

I forbindelse med afstemningen om Sønderjyllands tilhørsforhold i 1920 – og igen i forbindelse med befrielsen i 1945 får Dannebrog endnu en opblomstring som juletræsmode.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Færgegården

Kom til UHYGGELIG Allehelgen på Frederikssund Museum, Færgegården

06.10.2021

Ved du, hvordan man forhindrer en død i at gå igen, gør hekse så blide som kattekillinger eller beskytter sig mod de lumske trolde i skoven? NEJ?? Så må du hellere komme til Allehelgen på Færgegården i efterårsferien! (Hvis du altså tør…)

Når vi i efteråret fejrer Halloween, som er beslægtet med det gamle danske Allehelgen, er alle de overnaturlige væsener, gespenster og gengangere ude efter dig. Åmanden venter utålmodigt i vandet på et drukneoffer, Ellefolket vil holde dig fanget i den dybe mørke skov, heksen vil ødelægge alle dine ting, og de døde stiger op fra deres grav. Sådan tænkte man i hvert fald før i tiden.

Heldigvis er der meget, man mente man kunne gøre for at beskytte sig mod de onde kræfter. Så kom til Allehelgen på Færgegården, hvor vi gennem en række udfordringer og opgaver finder ud af, om vi med fortidens tips og tricks kan vinde kampen mod de onde væsener og uhyggelige genfærd.

Hver time begynder en tur rundt i museumshaven, hvor en gys-og-gru-ekspert vil tage jer med ud på en mission for at afværge det onde. Turen varer ca. 1,5 time.

Tid: 18.-22. oktober kl. 11-12.30, 12.00-13.30 og 13-14.30.

Sted: Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

Pris: 0-18 år: Gratis, men pladsreservation kræves. Børn skal være ifølge med en voksen.
Voksne: 50 kr. (+ billetgebyr)
Billetter købes/reserveres via billetto.dk.

ROMUs mange efterårsferieaktiviteter

Inspiration til mere sjov i efterårsferien:

Der er aktiviteter for alle, når ROMUs besøgssteder inviterer til efterårsferiesjov i Lejre, Frederikssund og Roskilde kommuner. Bliv detektorfører for en dag i Lejre eller bryg din egen æblemost på Tadre Mølle. På RAGNAROCK kan hele familien løse gåder på Roskilde Festivalplads, og dybt under Stændertorvet midt i Roskilde kan du hjælpe politiet med at opklare en mordsag!

Hele programmet kan ses på www.romu.dk/efteraarsferie

FLERE ARTIKLER OG NYHEDER FRA FÆRGEGÅRDEN