JUL PÅ FÆRGEGÅRDEN

Hvide duge og julelys

16. december

GLÆDELIG 16. DECEMBER

En julepyntet stue fra 1700-tallet ville være svær at genkende for os i dag. Der ville hverken være nisser, julehjerter eller gran. I stedet prydede de fineste hvide tekstiler stuen som sengeforhæng, som dug på langbordet og måske som pyntegardiner ved vinduet. Der ville også være pyntet op med et væld af levende lys. Lysene var lavet af tælle (fedt fra et slagtet får), så normalt sparede man på dem. En del af julens glæder var at fråse med lyset og undslippe vintermørket for en kort stund.

Skulle nogen dø inden året var omme?

Langbordet i bondestuen var dækket med en fin hvid dug og på bordet stod to lys. Det var julens vigtigste lys, for de kunne varsle om fremtiden. Det ene lys symboliserede husfaderen, det andet husmoderen. De skulle helst brænde lige ned begge to, så ville der være fred og lykke i det kommende år. Men slukkedes det ene lys før det andet, skulle den person, som lyset symboliserede, dø inden året var omme. Holdt lysene ud og brændte ned samtidig, ville de begge overleve det næste år.

Få gode historier og julehygge direkte i din indbakke.

FORBUNDET

FORBUNDET

Mini-udstilling fra 22. november 2019

INTRO

Vi hører det ofte. Havene stiger. Klimaforandringerne. Fjordens skiftende beskaffenhed har til alle tider været et livsvilkår for livet langs fjorden. Vandet stiger. Fra fersk til salt. Vandet falder. Vandet fryser. Fjorden har skiftet karakter og været både en forbindelse og forbandelse. Men den er blevet forceret og indtaget. Fra spisekammer til rekreativt rum. Fjorden forbinder. Senest med endnu en bro. Endnu én til samlingen. Endnu en forbindelse mellem menneske og fjord.

UDSTILLINGEN

I udstillingen vil du finde adskillige forbindelser til fænomener og historier på tværs af fjorden. De er markeret med pink. Vi indbyder dig hermed til at se udstillingen i nye sammenhænge og skabe dine egne forbindelser i udstillingen. Måske finder du én, som vi har overset?

UDSTILLINGEN KAN OPLEVES FRA 22. NOVEMBER I MUSEETS ÅBNINGSTID

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Modtag nyheder om kommende arrangementer, udstillinger, events og gode tilbud fra Frederikssund Museum, Færgegården og ROMUs andre museer i Roskilde og Lejre Kommune.