september, 2023

lør30sep10:0015:00LÆR AT LAVE PLANTETRYK10:00 - 15:00

Færgegården inviterer til en dejlig dag i museumshaven med planter, kreativitet og spændende historier. Kom med, når vi finder blomster og blade og bruger dem til at lave smukke plantetryk.

Lige så længe der har boet mennesker ved fjorden i Frederikssund, har naturens grønne skattekammer spillet en vigtig rolle for det liv, der her er blevet levet. Denne dag kan du komme på opdagelse i Færgegårdens museumshave og lære, hvordan du stadig kan nyde godt af naturens mange grønne ressourcer.

Vi får besøg af plantefarver Fria Gemynthe, der vil fortælle om de lokale planter og deres brug før i tiden. Sammen med Fria samler vi blade og blomster, som vi derefter bruger til at lave smukke og holdbare plantetryk.

Plantetryk kendes af mange som ecoprint. Det er en metode hvor man opnår et direkte tryk fra plantedelen (blomst, blad, stængel) på et stykke stof. Resultaterne bliver aldrig ens og mulighederne er mange! Til dette arrangement vil du lære, hvordan metoden kan udføres på en bæredygtig måde der både er skånsom over for mennesker og miljø, men samtidig giver vedvarende resultater.

Til arrangementet har du mulighed for at lave dit eget personlig plantetryk, som du kan tage med hjem.

30. september 2023 kl. 10-15.
85 kr. (+billetgebyr)
Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Find din billet her

(Lørdag) 10:00 - 15:00

Færgegården

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

27.01.2023

Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården

Færgegården lover, at der ikke vil være en levende kat i tønden, når det går løs med tøndeslagning og fastelavnsløjer. Til gengæld kan børn og deres voksne smage og lege sig gennem fastelavns mange sjove traditioner. Foto: ROMU

I vinterferien kan hele familien tage på fastelavnsoptog i Færgegårdens have og være med til at dyste, lege og smage sig gennem fastelavnens mange skægge traditioner.

Af: Jens-Jørgen Krogh

Engang var der gode og alvorlige grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.

”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller, viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.

Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Kl 11.00 og 13:00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.

Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.

Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.

TID, PRIS, STED

13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time

Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)

Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.

d.30-1-2023