FÆRGEGÅRDENS JULEKALENDER
Fordyb dig i julens mange hyggelige, sjove og skøre traditioners kulturhistorie på denne side.
JULEKALENDER
24. december – Helligtrekonger
I 1700-tallet varede julen og julefreden i 12 dage, som gik fra 25. december til helligtrekongersaften 5. januar. I den periode var det forbudt at arbejde. Man skulle holde julefred.
23. december – Adventskrans og Julekalender
Vi har flere forskellige måder at tælle ned til juleaften på. Adventskransen markerer ventetiden til Herrens komme, mens kalenderlyset, papjulekalenderen og TV julekalenderen giver en lille god oplevelse hver dag i den svære ventetid.
22. december – Tro og overtro
Juletiden kunne førhen være en farlig tid. Onde kræfter vaktes til live i juledagene, og man kunne tage en masse varsler om fremtiden.
21. december – Julebukken
Julegaverne var oprindeligt uindpakkede og blev delt ud af hjemmets patriark. Der var ofte tale om små gaver såsom et enkelt stykke legetøj til børnene.
19. december – Julegaven
Julegaverne var oprindeligt uindpakkede og blev delt ud af hjemmets patriark. Der var ofte tale om små gaver såsom et enkelt stykke legetøj til børnene.
17. december – Spiselig julepynt
”Først skal træet vises, siden skal det spises”
16. december – Hvide duge og julelys
En julepyntet stue fra 1700-tallet ville være svær at genkende for os i dag. Der ville hverken være nisser, julehjerter eller gran. I stedet prydede de fineste hvide tekstiler stuen som sengeforhæng, som dug på langbordet og måske som pyntegardiner ved vinduet.
15 december
Den jul, vi fejrer i dag, begyndte først at tage sin form i slutningen af 1800-tallet. Inden da handlede julen om at holde nogle af årets eneste fridage, spise ellers usete mængder af god, fed mad og drikke en masse stærk gemmeøl. Julepynten bestod ikke af nisser, stjerner, juletræer og dekorationer, men af fine hvide tekstiler og masser af frås med levende lys.
14. december – Ris a l’amande
Det er sjovt: Der er mange af julens traditioner, som man tror, er danske – men når man graver ned i deres historie, er langt de fleste indvandret fra Tyskland. Lige med ris a l’amanden forholder det sig dog anderledes.
13. december – Santa Lucia
Lucia var en ung siciliansk kvinde, som levede omkring år 300. Hun var meget troende, men levede under kristenforfølgelserne og endte med at dø martyrdøden. Senere blev hun helgenkåret og til Santa (sankt) Lucia.
12. december – Æbleskiver. Gammeldags julebag
Julebag er en vigtig ingrediens i julen i dag, og det har det også været før. Både æbleskiven, pebernødder og klejner hører til det ældste bagværk, vi kender. Alle tre er fra før komfurets tid og kan laves i en gryde over ildstedet.
11. december – At drikke jul
Hvis der er noget, vi er gode til i Danmark – og har en lang stolt tradition for, så er det at brygge og drikke øl inklusiv den særlige julebryg. Faktisk er de tidligste julefejringer vi kender en række midvinter fester fra 800-tallet, hvor man ”drak jul”. Dem vender vi tilbage til lige om lidt.
10. december – Det flettede julehjerte
Trommer og dannebrogsflag blev almindelig juletræspynt under treårskrigen i 1848, og de fleste af os synger om dem hver juleaften.
9. december – Trommer og flag
Trommer og dannebrogsflag blev almindelig juletræspynt under treårskrigen i 1848, og de fleste af os synger om dem hver juleaften.
8. december – Juletræets pynt
Stjernen i toppen af juletræet symboliserer Betlehemsstjernen. Men det er en forholdsvis ny skik at pryde træets top med en stjerne.
7. december – Juletræet
I dag får du historien om juletræet.
6. december – Garnnisser
Lav din egen garnnisse
5. december – Gardinringnisse
Lav din egen gardinringnisse
4. december Julelege
Før julen handlede om julemand, juletræ og julegaver handlede den i høj grad om at spise, feste, drikke og holde fri fra det daglige arbejde. Det gjorde især de unge i de såkaldte ”julestuer” (fester), hvor de bl.a. deltog i en række forskellige julelege.
3. december – Nissen
Få historien om den danske nisse.
2. december – Julemanden
Få hele historien om vores alle sammens Julemand
1. december – Kalenderlyset
Lav dit eget kalenderlys!
FÆRGEGÅRDENS KOMMENDE OG IGANGVÆRENDE ARRANGEMENTER
december, 2024
Fandt du noget du kunne lide?
Hvis du tilmelder dig Frederikssund Museum, Færgegårdens nyhedsbrev, får du tilsendt artiklerne direkte til din indbakke.
Interesserer du dig også for vikinger, sagn og myter?
Så tilmeld dig Lejre Museums nyhedsbrev herunder
Vil du følge med i alle ROMUs besøgssteder?
Så tilmeld dig ROMUs nyhedsbrev og hold dig opdateret om arrangementer, klubtilbud, spændende nyheder og fortællinger fra historiens verden. Du kan melde dig til her.